Vágólapra másolva!
Váratlanul sajtótájékoztatót tartott, s bejelentette lemondását a horvát férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Lino Cervar. Az edzőként olimpiai és világbajnoki aranyérmet szerző szakember az Európa-bajnokság végéig marad, az eddigi teljesítmény alapján az is lehetséges, a csúcson távozik.

Öt mérkőzésen négy győzelem és egy döntetlen a horvát férfikézilabda-válogatott mérlege az Ausztriában zajló Európa-bajnokságon. Az együttesre csütörtökön egy ki-ki mérkőzés vár a címvédő Dánia ellen, amelynek a tétje az elődöntőbe jutás.

A kiváló eredmények ellenére a horvát sajtó addig szapulta a csapat játékát, amíg Lino Cervar szövetség kapitány megelégelve ezt egy szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette lemondását.

A sajtótájékoztatón, amelyen Cervar közölte, hogy távozik, az újságírók nem kérdezhették meg a szövetségi kapitányt a miértekről, aki csak felolvasta hivatalos közleményét, amelyben az állt, hogy a válogatott játékosai tudtak a döntésről, mivel már szerda reggel közölte velük a hírt.

Ennek ellenére Domagoj Duvnjak és Jakov Gojun arca nem épp erről tanúskodott, hanem inkább a megdöbbenés jeleit lehetett látni.

"Mivel a Horvát Kézilabda Szövetséggel kötött szerződésem az Európa-bajnokság végéig érvényes, s annak ellenére, hogy a kontraktusban az áll, hogy nyárig szól a kinevezésem, bejelentem, hogy az Eb után lemondok a szövetségi kapitány posztjáról.

Az egyik ok, hogy nagyon nagy a bizalmatlanság a fiatal és az idősebb, rutinos játékosok kombinációját illetően, valamint az, hogy úgy érzem, bennem és a 2012-es londoni olimpiára előkészített projektemben sem bíznak kellőképpen.

Egyértelmű, hogy a változásokat nem támogatják, sőt ellenzik, pedig ezek az eredmények hozzák az eredményeket. Ezt bizonyítja a válogatott eredményessége is, ám a kommentárok arról szólnak, hogy milyen rosszul játszunk, hiába vagyunk veretlenek.

Ilyen helyzetben, amelyben elviselhetetlen az atmoszféra, mivel rengeteg a megosztottság, a széthúzás, az érthetetlenség, a hitetlenség és a saját fiainak semmibe vétele, én nem tudok dolgozni. Ebből logikusan az következik, hogy a szövetség az Eb után nevezze ki az új szövetségi kapitányt.

Amit eddig elértünk, ahhoz tiszta szívemből gratulálok a játékosoknak, hiszen az eredmények magukért beszélnek, ugyanis az Eb-n olyan kézilabda nagyhatalmakat előztünk meg, mint Svédország, Oroszország, Szerbia, Németország és Csehország" - áll a közleményben.