Vágólapra másolva!

Tizennégy év után újra sztrájkolnak az NBA-bírók

Tizennégy év után újra másodosztályú játékvezetők működnek közre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, miután a bírói elit a napokban sztrájkot hirdetett.

Az október 27-én elrajtoló idény felvezető mérkőzései jövő csütörtökön kezdődnek, és a liga vezetői abban bíznak, hogy sikerül 50-60 tartalék sípmestert összetoborozni, aki levezényli a találkozókat. A tiltakozó szakszervezet változásokat követel a nyugdíjrendszerben, a végkielégítések terén és a bíróképzésben is, és ameddig nem jön létre a megállapodás, a legrutinosabbak távol maradnak a meccsektől.

"Aggódunk, mert a szurkolók a legjobbat érdemlik, amibe a legjobb játékvezetők is beletartoznak" - hangsúlyozta a címvédő Los Angeles Lakerst erősítő Derek Fisher, aki egyben a játékos-érdekképviselet elnöke is.

Az 1995/1996-os szezon előtt hasonló volt a helyzet: mivel akkor csak 41 döntnököt sikerült összeszedni, három helyett csak két bíró működött közre a mérkőzéseken. Emiatt többször kaotikus jelenetek, személyi hibák és sérülések tarkították az összecsapásokat. Érthető volt az öröm, amikor 68 nap után rendeződött az ügy, és a bírói elit ismét parkettre lépett.

Joel Litvin NBA-sportigazgató szerint nem ismétlődhet meg a 14 évvel ezelőtti botrány, mivel ezúttal nem tapasztalatlan kollégákat küldenek szét, hanem a női bajnokságban és az NBA tartalékligájaként ismert NBDL-ben edződött szakembereket. A sztrájkolókat vezető Lamell McMorris ugyanakkor tamáskodva fogadta az újoncok bevetését. "Nem tudják, mit csinálnak. Ennek nem lesz jó vége, sem a játékosok, sem a szurkolók számára."