Vágólapra másolva!
Legendás játékossal erősített a szakmai stábban a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban szereplő kanadai jégkorong-válogatott. A kanadai szövetség közleménye szerint az olimpiai bajnok és háromszoros Stanley-kupa-győztes Joe Nieuwendyk, valamint Pierre Gauthier segíti majd a vb-csapat igazgatójaként dolgozó Doug Armstrong munkáját.

A 42 esztendős Nieuwendyk 1988-ban a legjobb újonc volt a profiligában (NHL), 1989-ben a Calgaryval, 1999-ben a Dallasszal, 2003-ban pedig a New Jerseyvel nyert bajnokságot. Játszott még a Toronto és a Florida színeiben is, majd 2006-ban krónikus hátfájása miatt visszavonult. 1257 mérkőzésen 1126 pontot (564 gól, 562 gólpassz) gyűjtött, 1999-ben a rájátszás legértékesebbjének választották, míg a 2002-es Salt Lake City-i olimpián aranyérmes volt. Jelenleg a Toronto szakmai stábjában dolgozik.

Gauthier a Quebec, az Anaheim, az Ottawa és most a Montreal egyik szakmai felügyelője. Az 1997-es vb-n aranyérmes kanadai válogatott főigazgatója volt.

A jövő évi svájci vb-n a kanadai válogatott április 24-én a fehérorosz, 26-án a magyar, 28-án pedig a szlovák csapat ellen lép pályára Zürichben. Az majd csak április elején derül ki, ki lesz a szövetségi kapitány. Minden bizonnyal egy olyan NHL-es csapat vezetőedzőjét nevezik ki, aki klubjával már nem lehet ott a liga rájátszásában. A vb-keret "első kontingensét" szintén április elején nevezik meg. A vb-n még olyan hokisok is játszhatnak, akik az NHL-playoff első körében csapatukkal kiesnek.