Vágólapra másolva!
Miután kedden váratlanul lemondott Németh András, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a megüresedett posztra gyorsan új utódot kell keresni. Az együttes előtt ugyanis március végén olimpiai kvalifikációs viadal áll, amelyet abszolválva már Pekingre kellene készülni. Az [origo] számba vette a lehetséges jelölteket.

"A Magyar Kézilabda Szövetség tájékoztatja a sportszerető közvéleményt, hogy Németh András, a női válogatott szövetségi kapitánya lemondott tisztségéről. A szövetségi kapitány a válogatott játékosai részéről nem érzi a bizalmat, amelyet munkája alapvető feltételének tekint. Németh András lemondását az MKSZ elnöksége elé terjesztjük, ezért 2008. január 31-re rendkívüli elnökségi ülést hívunk össze. Az idő sürget, mert a női válogatottnak 2008. március 28-29-30-án olimpiai selejtezőt kell játszania. Szándékunk szerint a rendkívüli elnökségi ülésen kinevezzük az új női szövetségi kapitányt, ezért haladéktalanul megkezdjük a tárgyalásokat a számításba jövő szakemberekkel" - áll a szövetség keddi sajtóközleményében.

De ki lehet egyáltalán jelölt? Ki az, aki szóba kerülhet az MKSZ vezetőinél, mint lehetséges szövetségi kapitány? Információnk szerint két komoly jelölttel bír a szövetség, ha hinni lehet a pletykáknak, akkor Róth Kálmán, illetve Zsiga Gyula esélyei nőhetnek meg a poszt betöltését illetően.

A Győr csapatának korábbi sikeredzője augusztusban távozott a kispadról, azóta az ETO szakmai igazgatója, illetve az ifjúsági válogatott kapitánya a 2009-es győri junior Európa-bajnokságig. Mellette szól, hogy ismeri a keretet, a magyar és a nemzetközi élvonalat, mellesleg el is vállalná a feladatot.

Ugyanígy van ezzel a Budapest Bank-FTC szakvezetője is. Zsiga Gyula ugyan néhány hete lemondott edzői posztjáról, de amint az a Sport TV adásában elmondta, csak azért, mert úgy érezte, kiszorult a szakmai munkából.

A szabad szakemberek közül szóba jöhet még Kiss Szilárd, aki korábban a Dunaferr élén ért el sikereket, majd a 2004-es hazai Európa-bajnokságon egyszer már beugróként bronzéremig vezette a csapatot.

De akár a szövetségen belül is lehet megoldást találni, hiszen Hajdu János szakmai igazgató, illetve Marczinka Zoltán (aki a Mocsai-érában edzőként tevékenykedett a válogatott mellett) neve is felmerülhet.

A sportnapilap információja szerint Kovács Péter neve is felbukkanhat, ám a szakembert - aki a 2001-es junior nőikézilabda-vébén ezüstéremhez segítette Görbiczéket - kétéves szerződés köti a török szövetséghez. (Ráadásul Kovács számára a jelölés sem jelenthet biztosat, hiszen az elmúlt évtizedben háromszor is odaígérték neki a férfiválogatottat, ám egyszer sem került sor a kinevezésére. Érdekesség, hogy a Pick Szeged trénereként 2005-ben is felsejlett, esetleg női kapitány lehet, ám akkor Németh Andrást választotta az elnökség.)

A zuhanyhíradó felvetette Skaliczki László esetleges szerepvállalását, ám az a férfiválogatott jelenlegi remek szereplése, és az olimpiai remények miatt ez egyelőre kizártnak tűnik. Igaz, hosszútávon az sem lehet véletlen, hogy a férfiak szövetségi kapitánya a Debrecen női együttesénél dolgozik szakmai igazgatóként...