Vágólapra másolva!
Szombaton a városligeti Műjégpályán zárul az adidas Streetball challenge utcai kosárlabda versenysorozat 16. idénye. A fővárosi döntőn több pekingi olimpikonunk is pattogtat majd a palánkok alatt, így az ötkarikás játékokon úszásban három ezüstöt begyűjtött úszó Cseh László, valamint a bronzérmes kenus Kozmann György.

"Kedvező időjárás esetén bizonyosan elmondhatjuk, hogy az idei sorozatba benevezett együttesek száma meghaladja majd az ezret, míg a szurkolóké a harmincezer főt. S az nem is kérdéses, hogy a streetball idén is nagy sikert aratott, jelentős mértékben köszönhetően a lelkes vidéki rendezőknek. Debrecen és Körmend már tizenötödik alkalommal volt házigazda, s számos önkormányzat jelezte, hogy szívesen bekapcsolódna a sorozatba. A streetball már van olyan népszerű, hogy nem kell meghonosítani, a feladatunk az, hogy minél több városba elvigyük" - fogalmazott a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján Kucsera József főszervező.

"A streetball egyfajta alapot jelent a kosárlabdasportban, amire lehetne építkezni, ugyanakkor szomorú, hogy az élsporthoz manapság már nem kötődik. Régebben, még Dávid Kornélék, Mihály Gyuláék idejében a válogatottak is örömmel jöttek játszani, ma viszont az edzők félnek attól, hogy a versenyzőik megsérülnek, ezért nem engedik el őket. Holott annak idején sem fordultak elő sérülések" - tette hozzá Kucsera József.

S ha a kosárlabda válogatott tagjai nem is bukkannak majd fel a szombati döntőben, több más sportág kiválóságaival találkozhatunk az erre az alkalomra palánkokkal borított városligeti Műjégpályán: az úszó Cseh László és Gyurta Dániel, a kenus Kozmann György, a kajakos Vereckei Ákos, az öttusázó Balogh Gábor, valamint a vívó Knapek Edina és Mohamed Aida is pattogtatja majd a labdát.

Az összejövetelen elhangzott, hogy a 2012-es londoni olimpián a streetball jelen lesz bemutató jelleggel, és nem elképzelhetetlen, hogy idővel a hivatalos programba is bekerül. Az utat a röplabdáztók már kitaposták azáltal, hogy a strandröplabdát "belobbizták" a műsorba, és a kosarasok követnék őket.