Vágólapra másolva!
A röplabdás hagyományoknak megfelelően december 27-én ezúttal is útra kelnek a magyar utánpótlás-csapatok, hogy a két ünnep között a környező országokban felkészülési tornákon szerepeljenek. A célpont ezúttal a szlovákiai Nyitra, a szlovéniai Izola, illetve az ausztriai Bécs.

A márciusi, észtországi junior Európa-bajnoki selejtezőtornára készülő leány válogatott a szlovákiai Nyitrára utazik. Németh Lajos csapata a szlovák válogatottal, egy szlovák klubcsapat junior együttesével, valamint Izrael első és második csapatával találkozik.

"Örültem volna, ha sikerül összehozni egy erősebb mezőnyt a tornára, de így is remek alkalom lesz a felkészülésre - mondta a magyar együttes edzője. "A Héraklész-program keretén belül kétezer-négy óta van együtt a keret, idén elindultunk az NB I Liga csoportjában is. Márciusban a szlovákok is otthont adnak egy selejtezőcsoportnak, előtte megint rendeznek egy felkészülési tornát, ígéretet kaptunk, hogy azon is részt vehetünk."

A fiú juniorválogatott szintén márciusban, Romániában vesz részt Európa-bajnoki selejtezőn. Buzek László idén szeptemberben vette át a csapat irányítását az ősszel külföldön dolgozó Toma Sándortól.

Az együttes szintén Nyitrára utazik, a szlovák és a cseh csapat ellen lép pályára. "Jó szereplést várok, ami számomra minden meccsen győzelmet jelent - mondta Buzek László. "Az NB I Liga csoportjában szereplő csapathoz csatlakozik az olasz másodosztályú Mantovában röplabdázó Szabó Dávid, bízom benne, hogy hasznos lesz a torna."

A 2006 júniusa óta létező serdülő leányválogatott első nemzetközi megmérettetésére készül. Szabados István csapata a Közép-európai Regionális Röplabda Szövetség (MEVZA) tornájára, a szlovéniai Izolába utazik, ahol a szlovén, a szlovák és az osztrák együttes ellen játszik.

"Kíváncsi vagyok, hol tartunk, hogy állunk jelenleg" - mondta a szövetségi edző. - "Alacsony csapatom gyors, figuratív röplabdát játszik, a tapasztalatok szerint a szlovénok előttünk járnak, a másik két csapattal azonos szinten vagyunk. Bízom bennem, hogy megnyerjük a tornát, de a második hellyel sem lennék elégedetlen. Együttesem első nemzetközi téteseménye a kétezer-kilenc januárjában rendezendő ifjúsági Európa-bajnoki selejtező lesz."

A serdülő fiúválogatott nem vehet részt a MEVZA-tornán, mert az elmarad! Kelemen István együttese így Bécsben az osztrákokkal és a csehekkel játszik felkészülési találkozókat.

"A szlovénok és a szlovákok vitatkoztak, melyikük rendezze meg a tornát, végül egyikük sem rendez, ezért marad el a verseny" - kezdte a tréner. 'Az osztrákok most meghívtak minket, természetesen mi ezt viszonozni fogjuk. Két éve együttlévő csapatomból most kiszállt két szegedi játékos, ők nem tudják vállalni a rendszeres nyári, és a két ünnep közötti felkészülést.

Minden tornára csak úgy érdemes menni, hogy a cél a győzelem! Ezúttal is minden meccsünket szeretnénk megnyerni, a gárda gerince stabil, van néhány olyan játékos a csapatban, aki később a felnőtt válogatottban is alapember lehet."