Vágólapra másolva!
A szombathelyi olimpiai előselejtező-torna utolsó napján, múlt vasárnap lemondott posztjáról Demeter György, a magyar férfiröplabda-válogatott szövetségi kapitánya. Sejteni lehetett, hogy a Demeter-éra lezárásával néhány játékos is bejelenti: nem kíván többé a nemzeti csapatban szerepelni. Az utóbbi években válogatott egyik meghatározó játékosa, Koch Róbert volt az első, aki hivatalosan közölte: válogatottbeli pályafutását lezártnak tekinti.

"Tizenhat éves korom óta folyamatosan szerepelek valamely korosztályos válogatott keretében, rengeteg pozitív és negatív élmény maradt bennem, nagyon sokat köszönhetek a válogatottnak és az egész röplabdának" - így kezdte a Magyar Röplabda Szövetség vezetőinek szóló levelét az olasz másodosztályú Catania előkészítője. "Az életem nagy részét a sport töltötte ki. Az olimpiai selejtezővel befejeztem a szereplésemet a magyar válogatottban, hivatalosan lemondok a további szereplésről."

Koch Róbert úgy véli, hogy az új MRSZ-vezetőség megválasztásával talán új korszak nyílik a magyar röplabdasportban. "Egyfelől úgy gondolom, hogy egy teljesen új csapatra kell építeni a jövőt. A másik oka, ami miatt a továbbiakban nem kívánok a válogatottban szerepelni az, hogy más elképzeléseim vannak a jövőmmel kapcsolatban. Ez az utolsó évem külföldön, a továbbiakban a civil életemet próbálom majd felépíteni. Ha játékosként nem is, de bármely más módon szívesen részt veszek a szövetség további munkájában."

A 31 esztendős feladó tízévesen, Tatabányán kezdett röplabdázni. Később Kaposvárott háromszor nyert magyar bajnokságot, 2003-ban az év legjobb játékosa volt Magyarországon. A német Friedrichshafen együttesével Európai Szuperkupa-bronzérmet és három német bajnoki aranyat nyert, ezen kívül négyszer választották a német bajnokság legjobb feladójává, és szerepelt a Bajnokok Ligája négyes döntőjében is. A török Erdemirspor tagjaként török bajnoki ezüstérmet szerzett, majd az osztrák Aon hotVolleys Wien következett, az éremkollekció Közép-európai Liga-arannyal és egy osztrák bajnoki ezüsttel bővült. Koch a legutóbbi szezonban az olasz sztárcsapatban, a Piacenzában röplabdázott, a gárda a CEV-kupában és az olasz bajnokságban is a második helyen végzett. A válogatottban hivatalosan 1998-ban mutatkozott be.

"Az utóbbi három-négy évben szinte változatlan a válogatott kerete, a csapat magja legalábbis állandó. Elgondolkodtató, hogy időközben olyan csapatok nőttek fölénk, amelyek ellen korábban simán győztünk. A szlovák, a szlovén és a finn játékosok nem jobbak, mint mi, de a válogatottjuk sokkal több időt tölt együtt, sokkal több meccset játszik, ezáltal sokkal összeszokottabb, mint a magyar együttes. A feltételeket, a megfelelő körülményeket kellett volna megteremteni, jó menedzselésre, rendszeres versenyeztetésre lett volna szükségünk" - indokolta döntését.