Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek hajnalban rajtol el az NBA négy győzelemig tartó nagydöntője, melynek végén kiderül, hogy a favorit San Antonio Spurs negyedik, vagy a Cleveland Cavaliers első diadalával zárul-e a szezon.

Az 1999 óta negyedszer fináléba jutott texasiak még egyetlen végjátékot sem buktak el, és az eddigi sikerekben oroszlánrészt vállaló - sőt mindahányszor a sorozat legjobbjává választott - vezérük, Tim Duncan továbbra is számíthat a hallatlanul erős csapategységről gondoskodó francia Tony Parkerre és argentin Manu Ginóbilire. A kispadon immár 12-edik éve Gregg Popovich ül, az összesítésben 67 százalékos győzelmi mutatónál tartó sikeredző 2003-ban az év mestere is lett.


Alley-oop zsákolás Duncan-módra


A túloldalon korábbi segédje, a 2003-ban a Spursszel ugyancsak aranygyűrűt szerző Mike Brown dirigál, akinek legnagyobb ászát LeBron Jamesnek hívják. A James királynak becézett, 22 éves szupersztárnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a korábbi pofozógép a liga egyik legütőképesebb csapatává nőtte ki magát: 2003-as bemutatkozása előtt - amikor "természetesen" ő volt a nyári amatőrbörze első számú választottja - a Lovagok mindössze 17-szer nyertek a 82 meccses alapszakaszban, ám a következő idényben már több mint kétszer annyi diadallal zártak (35).

James is képes hasonló mutatványra

A 203 centis fenomén idén minden rekordot megdöntve 2,5 millió szavazattal került az All Star-gálára, majd a Detroit elleni főcsoportdöntőben igazi csodát művelt: a 4-2-vel zárult párharc ötödik - két hosszabbítás után megnyert - mérkőzésén 48 pontot szórt, ráadásul csapata utolsó 30 pontjából egymaga 29-et termelt. A legendás Michael Jordan előtti tisztelgésül 23-as mezben játszó James eltökéltségét mutatja, hogy jelezte, bár párja várhatóan jövő hétvégén ad életet második gyermeküknek, biztosan nem fog egy találkozót sem kihagyni a nagydöntőben...

Út a döntőig:
Cleveland Cavaliers (Keleti főcsoport, 50/32-es alapszakaszmérleg):
negyeddöntő: Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 4-0
elődöntő: Cleveland Cavaliers - New Jersey Nets 4-2
döntő: Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 4-2

San Antonio Spurs (Nyugati főcsoport, 58/24):
negyeddöntő: San Antonio Spurs - Denver Nuggets 4-1
elődöntő: San Antonio Spurs - Phoenix Suns 4-2
döntő: San Antonio Spurs - Utah Jazz 4-1

A döntő menetrendje (magyar idő szerint):
június 8.: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers
június 11.: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers
június 13.: Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs
június 15.: Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs
ha szükséges:
június 18.: Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs
június 20.: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers
június 22.: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers

Az elmúlt 10 év győztesei:
1997: Chicago Bulls
1998: Chicago Bulls
1999: San Antonio Spurs
2000: Los Angeles Lakers
2001: Los Angeles Lakers
2002: Los Angeles Lakers
2003: San Antonio Spurs
2004: Detroit Pistons
2005: San Antonio Spurs
2006: Miami Heat