Vágólapra másolva!
Kanada nyerte a moszkvai jégkorong-világbajnokságot, miután 4-2-re győzött a finn csapat ellen. A sportág őshazájának válogatottja 24. aranyérmét szerezte, amellyel az örökranglistán immár egyedül áll az élen.

Eredmény, jégkorong-vb, döntő:
Kanada - Finnország 4-2 (2-0, 1-0, 1-2)
gól:
Nash (7., 58.), E. Staal (14.), Armstrong (30.), illetve Kontiola (52.), Miettinen (58.)

A két csapat a tavalyi vb-n bronzmérkőzést vívott, és akkor az olimpiai ezüstérmes finnek diadalmaskodtak. Most viszont a torna zárófelvonása jutott a két alakulatnak.

Az első harmadban a kanadaiak remekül védekeztek, miközben emberelőnyben kétszer is betaláltak. Előbb Nash használta ki, hogy a hátvédek elfeledkeztek róla, majd a tavalyi Stanley Kupa-győztes Carolinában szereplő Eric Staal érkezett jó ütemben a kapu elé, és fonákkal volt eredményes.

A meccs derekán váratlanul növelte a különbséget a kanadai együttes, Armstrong lövését a takarásban lévő Lehtonen nem védhette.

A hajrában fokozta az iramot az európai gárda, és az 52. percben sikerült szépíteni: Kontiola közelről vette be az előző NHL-es playoff legértékesebb játékosának választott Ward kapuját. És még nem volt vége: az 58. percben Miettinen egy kapu előtti kavarodásból csökkentette minimálisra a hátrányt.

A kanadaiak nem roppantak meg, fél perccel később Nash kiugrás után, egy védővel a nyakán lőtt gólt.

A tornán csak győzelmeket arató Kanada ezzel története 24. aranyérmét nyerte, és ezzel egyedül áll az örökranglista élén. A szovjet és a jogutód orosz válogatott együtt összesen 23-szor győzött vb-n

A torna All Star csapatába három orosz játékos is bekerült, a döntőben két gólt szerző kanadai Rick Nash lett a világbajnokság legértékesebb (MVP) játékosa.

A legjobbakból összeállított csapat:
kapus:
Kari Lehtonen (finn)
védők: Petteri Nummelin (finn), Andrej Markov (orosz)
csatárok: Alekszej Morozov (orosz), Jevgenyij Malkin (orosz), Rick Nash (kanadai)

További eredmény, a 3. helyért:
Oroszország - Svédország 3-1 (2-0, 1-0, 0-1)
gól:
Jemelin (7.), Szinovjev (10.), Frolov (22.), illetve Steen (49.)