Vágólapra másolva!
"Tiszta vizet a kosárba!" mottóval ismertette terveit a pénteki tisztújító küldöttgyűlés előtt Németh László, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökjelöltje.

Forrás: [origo] Interjú Németh Lászlóval

"Tavaly májusi megválasztásom óta változatlanul az a koncepcióm, hogy működőképessé tegyem az MKOSZ-t. Olyan elnökséget szeretnék, amely az anyagi javak újraelosztásával gazdasági kontrollt gyakorol, méghozzá áttekinthető könyvelés mellett. A szakma krémje velünk van, igazi domináns személyiségek sorakoztak fel a segítésemre" - mondta budapesti sajtótájékoztatóján az Angliában is tevékenykedett szakember.

Stábjának szakmai alelnöke, a volt jugoszláv válogatott Hajnal László közölte: az utóbbi évtizedben azért volt eredménytelen nemzetközi szinten a magyar kosárlabda, mert nincs türelem az utánpótlás-neveléssel foglalkozni. Hozzátette: gyors eredmény nem létezik, és a honi kosárélet eleve komoly lemaradással küszködik, Európa nagy részén már 20 éve máshogy edzenek.

A tehetséggondozással megbízandó, körmendi Patonay Imre - az első vidéki bajnokcsapat mestere - kifejtette, hogy miután a férfi válogatott az utóbbi három Eb-t kihagyta, egyértelműen új programra van szükség. Szerinte Bartha Ferenc májusban leváltott MKOSZ-elnök ott hibázott, hogy a ligáknak, illetve az azokat vezető ügyvédeknek adta át az irányítást.

"Én az elmúlt időszakban azért voltam inkább otthon úgymond mezőgazdasági munkás, mert ebben a káoszban nem kívántam szerepet vállalni. Egyértelmű, hogy baj van, és értetlenül állok az előtt, hogy egy leváltott vezetés nem adja át a hatalmat" - mondta a szakmai bizottságba jelölt élő legenda, a 15-szörös magyar bajnok Gellér Sándor.

Németh László kijelentette, hogy amennyiben a pénteki küldöttgyűlés ismét eredménytelen lesz, akkor már csak a törvényi beavatkozás marad, azaz az ügyészségnek kell közbelépnie. Ami lehetséges riválisait illeti, annyit mondott, az újságban olvasott Berényi János indulásáról.

A nyolc hónapja gyűrűző MKOSZ-belviszály azzal kezdődött, hogy a májusi tisztújító közgyűlésen Németh mellé még aznap csak négy elnökségi tagot választott meg a testület. A grémium azonban nem tudta elkezdeni az érdemi munkát, mert nem sokkal később a korábbi vezetők közül Nyíri Dezső - törvénysértésre hivatkozva - beadványban támadta meg a határozatot. A Fővárosi Bíróság június elején felfüggesztette az eljárást az új elnökség bejegyzéséről, így a "régi" testület vette vissza a hatalmat. Németh László ezután fellebbezést nyújtott be a Legfőbb Ügyészségnél, közben a szervezetet 15 éven át irányító Bartha Ferenc bejelentette távozását.

Az új elnökség szeptemberre készítette el az új alapszabályt, amely kiküszöbölte a Fővárosi Bíróság által kifogásolt ellentmondásokat. Ennek elfogadtatásához azonban nem volt meg október 2-án a kétharmados többség. Az MKOSZ-vezetőség mandátuma végül december 14-én szűnt meg Ábrahám István elnökségi tag lemondásával, mivel az elvileg kilenctagú, de csak öt fővel megalakult grémium létszáma a felénél is jobban lecsökkent. Onnantól az egyedüliként törvényes bejegyzéssel rendelkező Németh László egy személyben vezette a szövetséget. A kiírás alapján januárban titkos szavazással háromfős ad hoc bizottságot választottak az irányítói szerepkörre, melynek tagjai Balsay István, Németh László és Sterbenz Tamás.