Vágólapra másolva!
Eredménytelen küldöttgyűlést tartott hétfőn a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), amelyben az álláspontok megmerevedésével patthelyzet alakult ki. Amint Bodrogváry Iván, a szövetség főtitkára elmondta, a régóta szükséges alapszabály-módosításhoz kétharmados többség kellett volna, ez azonban nem jött össze.

"A Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint ezzel a május 29-ei, 50 százalékos többséggel megválasztott új elnök, Németh László és a vezetőség megbízatása érvényét vesztette. Más szóval, kezdhetünk mindent elölről" - nyilatkozta Bodrogváry, hozzátéve: előbb-utóbb újabb küldöttgyűlésre lesz szükség, ennek időpontja viszont egyelőre nem ismeretes.

Németh László megdöbbenve értesült a főtitkár szavairól: "Példátlan hazugság és félretájékoztatás az, amit Bodrogváry Iván mondott. Az ügyészség csupán annyit írt elő, hogy módosítsuk az alapszabályt, amelyet aztán ráadásul látott is átdolgozott változatban. Mivel ez ma nem történt meg, minden marad a küldöttgyűlés előtti állapotban. A magam részéről már nem látok más megoldást, mint hogy állami beavatkozást kérjek. Azt akarom, hogy egy dönteni hivatott, független ügyészség vagy bíróság mondja ki az utolsó szót az ügyben."

Bodrogváry Iván a Németh által elmondottakra az alábbi közleményben reagált: "Németh László úr hazugsággal és félretájékoztatással vádol a nyilatkozatommal kapcsolatban az MTI közleményben. Szeretném idézni a Legfőbb Ügyészség 'jelzését', amelyet 2006. július 24-én küldött, és a következőket tartalmazza."

"Ha a küldöttgyűlés az alapszabály-módosítást nem fogadja el, úgy kezdeményezni kell a 2006. május 29-ei 'közgyűlés' tisztségviselő-választási határozatainak hatályon kívül helyezését és a társelnök kivételével az összes többi tisztségviselő, így a szövetség elnöke, az általános, a szakmai és gazdasági alelnökök, a további 5 elnökségi tag, valamint az ellenőrző bizottsági elnök és a két ellenőrző bizottsági tag megválasztását. Ez esetben csak azok a személyek tekinthetők megválasztottnak, akik a határozatképes küldöttgyűlés leadott szavazatainak legalább kétharmadát megszerezték."

A májusi tisztújító közgyűlésen Németh mellé még aznap négy elnökségi tagot választott meg a testület. A grémium azonban nem tudta elkezdeni az érdemi munkát, mert nem sokkal később a korábbi vezetők közül valaki - törvénysértésre hivatkozva - beadványban támadta meg a határozatot.

A Fővárosi Bíróság június elején felfüggesztette az eljárást az új elnökség bejegyzéséről, így a pereskedés végéig a "régi" testület vette vissza a hatalmat. Németh László ezután fellebbezést nyújtott be a Legfőbb Ügyészségnél. Ezt követően szeptemberre készítette el az új elnökség a szervezet új alapszabályát, amely kiküszöböli a Fővárosi Bíróság által kifogásolt ellentmondásokat. Ennek elfogadtatásához azonban nem volt meg most a kétharmados többség.