Vágólapra másolva!
Miközben a magyar férfivízilabda-válogatott a debreceni Volvo-kupán a görög, a román és a német nemzeti csapattal szemben méri fel, hol tart a világbajnoki felkészülésben, más európai vb-szereplők is főpróbát tartanak a március 17-én kezdődő, melbourne-i vizes csúcstalálkozó előtt.

A horvátországi Budván négy válogatott vív körmérkőzést és a csütörtöki nyitónapon az olaszok meglepően biztosan verték 8-5-re a házigazdák legjobbjait. Montenegrónak a világelitbe igyekvő, a volt jugoszláv tagállam önállóvá válása óta első mérkőzéseit játszó csapata, amely még nem lehet ott az ausztráliai vb-n, még nagyobb szenzációt keltett azzal, hogy 15-6-ra valósággal kiütötte a melbourne-i résztvevő oroszokat.

A szerb és a spanyol férfi vízilabda-válogatott rövid idő leforgása alatt, váltott helyszínen négyszer is megmérkőzött egymással. A legutóbbi meccset a felek a tavaly szeptemberi Európa-bajnokságnak otthont adó belgrádi uszodában vívták, ahol a vendéglátók kontinenselsők lettek - a döntőben éppen a magyar válogatott legyőzésével -, az ibériaiak pedig bronzérmesként zártak.

A közös készülődés keretében rendezett negyedik összecsapáson a legelső - barcelonai - párviadalt egy góllal elveszítő, utána azonban kétszer is győztes szerbek diadalmaskodtak, ezúttal gond nélkül. A kétezer néző előtt lebonyolított barátságos meccsen 12-7-es hazai diadal született, így a szerbek a harmadik számú európai gárda elleni 3:1-es összmérleggel várhatják a világbajnoki rajtot. Az ötgólos sikerben nagy szerepe volt annak, hogy a vb- és Eb-címvédő ezúttal csaknem hiánytalan csapattal állhatott ki, amelyben az elmúlt időszak meccseit különböző okokból kihagyó olyan klasszisok is játszottak már, mint a kapus Denis Sefik, vagy a három góljával a hazaiaknál legeredményesebb Vanja Udovicic.

A pólóvilág híre még, hogy a vb-házigazda ausztrálok kihirdették a Melbourne-ben vízbe szálló 13 fős csapatukat, amelyben négy Európában légióskodó kiválóság kapott helyet Thomas Whalan (Savona, olasz), Jamie Beadsworth, Sam McGregor (mindkettő CNA Barceloneta, spanyol) és Pietro Figlioli (Pro Recco, olasz) személyében.