Vágólapra másolva!
Eddigi legerősebb riválisa ellen lép pályára csütörtökön a magyar férfikézilabda-válogatott: a németországi világbajnokság középdöntőjében ugyanis az olimpiai bajnok Horvátország következik.

Még három válogatott mondhatja el a magáról a németországi férfikézilabda-világbajnokságon, hogy százszázalékos, csütörtökön biztos, hogy ez a szám csökkenni fog. No, nem valószínű, hogy Spanyolország elbukja a dánok elleni csatát, de a magyar és a horvát nemzeti csapat egymás ellen lép pályára, azaz minimum egy együttes sorozata megszakad.

Természetesen azt szeretnénk, ha a horvátok szomorkodnának, de látatlanban aláírnánk egy döntetlent is, hiszen nem akármilyen ellenfélről van szó. Elég csak az utóbbi négy év termését nézni: 2003-ban világbajnok, 2004-ben olimpiai aranyérmes, 2005-ben vb-második, míg tavaly Eb-negyedik volt az együttes.

Horvátországgal korábban hússzor csapott össze a magyar együttes, 7 győzelem és 3 döntetlen mellett tízszer szenvedtünk vereséget. Legutóbb tavaly januárban a Horvát-Szlovén-kupán találkozott a két gárda, és a horvátok 33-30-ra győztek.

A legutolsó, egymás elleni meccs jegyzőkönyve:
Horvátország - Magyarország 33-30 (17-18)
Porec, 1500 néző
v.: Falcone, Ratz (svájci)
Horvátország: Losert, Martinovic - kapusok, Dzomba 5/4, Vori 5, Sulic 7, Dominikovic, Balic 5, Spoljaric 1, Duvnjak 1, Metlicic 5, Buntic 3, Pongracic, Horvat, Cupic 1, Vukic, Obad
Magyarország: Mikler, Szente - kapusok, Iváncsik T. 3, Buday 3, Nagy L. 3, Gál 1, Ilyés 6/1, Iváncsik G. 5, Harsányi 2, Törő 2, Lendvay 1, Zubai 3, Jozsa, Laluska, Császár 1
kiállítások: 6, illetve 8 perc

A magyar válogatottban a legnagyobb gondot Puljezevics Nenad sérülése okozza, a fájós derék miatt lehet, hogy a szegedi hálóőrnek ki kell hagynia az összecsapást. A horvátoknál szintén sérült az egyik kapus, Venio Losert, a dánok ellen Dragan Jerkovic és Mirko Alilovic kapott lehetőséget.

Ott lehet viszont a csapatban Davor Dominikovic, akit tisztázták a doppingvádak alól. A kiváló játékost azért nem jelölték eddig a csapatba, mert spanyol klubja (Portland San Antonio) színeiben decemberben állítólag tiltott szert találtak a szervezetében. Azonban a második ellenőrzés, a B próba ezt nem bizonyította, így a kézilabdás csatlakozhat a kerethez.

Forrás: EPA

Ivano Balic (b.) a horvátok legveszélyesebb játékosa

A horvát Sportnet az első középdöntő-forduló után "All Star-csapatot" hirdetett, hogy azért nem került bele magyar, mert lenézik az együttest, vagy azért, mert egyszerűen nem látták a csehek elleni diadalt, nem tudni. A válogatottba két spanyol, a kapus David Barrufet és a balszélső Juan Garcia, a német jobbszélső Florian Kehrmann, illetve a 37 évesen reaktivált beállós, Christian Schwartzer és a francia Jerome Fernandez mellett két horvát, Petar Metlicic és Ivano Balic került be.

Utóbbi kettőn nem lehet vitatkozni, a dánok ellen szenvedve, két góllal megnyert találkozón előbbi öt, utóbbi kilenc akciógólt jegyzett.