Vágólapra másolva!
A Szeged-Beton vízilabdaegyüttese a hétvégén a legjobb tizenhat közé került a LEN-kupában, csoportmásodikként a Kazany mögött. Gyöngyösi András vezetőedző azonban mégsem felhőtlenül boldog, bár örül, hogy sikerült a továbblépés.

- Felemás arcát mutatta együttese a legjobb 16 közé jutásért, hiszen a román Steaua Bucuresti és az osztrák Tirol Innsbruck ellen magabiztosan, míg az orosz Kazany ellen gyengén vízilabdázott csapata. Miért?
- Ha messzebbről tekintek a csoportküzdelmekre, akkor azt mondom, hogy alaposan megváltozott a csapatunk a nyár folyamán, hiszen meghatározó játékosok mentek el, és meggyengültünk. Ha viszont az elmúlt hetek eseményeit nézem, akkor az a tizenvalahány mérkőzés a magas átlagéletkorú együttesemnek igen megterhelő volt. Valóban jól játszottunk a román és osztrák klubcsapat ellen, és ezzel már tovább is jutottunk, ám az utolsó összecsapáson egyrészt nagyon komoly riválissal találtuk szembe magunkat, másrészt a fiúk kiengedtek, és ezért vízilabdáztak erőtlenül. Mérges is voltam.

- Felröppent a hír, hogy a nemrégiben az Euroligából a LEN-kupába kieső Kazany együttese szándékosan játszott gyengébben a legjobbak között, mert így nagyobb esélye van a LEN-t megnyernie. Mi igaz ebből?
- A szerb játékosok megerősítették mindezt, hiszen Oroszországban akkor kapnak nagyobb prémiumot a vízilabdázók, ha kupákat nyernek, és teljesen mindegy, hogy melyiket. Érthető tehát, ha az Euroligában nem szakadtak meg, most viszont kétszeres erővel hajtanak.

- Említette, hogy sok meghatározó játékos távozott, ilyen például Hosnyánszky Norbert, aki a Vasashoz igazolt, de említhetném Nenad Vukanic, Kádár Kálmán, Szabó Zoltán és Munkácsy Róbert nevét. Mennyire nehéz az edző feladata ilyenkor?
- Szinte már megszoktam, hogy évről-évre új együttest kell formálnom az újonnan érkezőkből. Úgy érzem a csapategység erősödött, de a keretünk lehetne erősebb.

- Ha az eredményességet firtatom, akkor önnek mi az elvárása a hazai, illetve nemzetközi porondon a Szegedtől?
- A magyar bajnokságban a 4. hely megszerzését tartom reálisnak, mert három klub, a Honvéd, Vasas és az Eger előttünk jár. Nemzetközi szinten, a LEN kupában vagyunk érdekeltek. Éppen most böngésztem a csoportelsők listáját, és ha az orosz együtteseket elkerüljük (mert csoportmásodikként biztosan az elsőkkel játszunk), akkor lehet keresnivalónk. Hosszú távon akkor bízhatnánk a jó szereplésben, ha lenne fedett uszodánk, mert akkor lehetőségünk nyílna több neves játékost Szegedre csábítanunk, illetve az utánpótlás-nevelésünk is fejlődne.

Tomka Tivadar