Vágólapra másolva!
 A 2011-es jégkorong-világbajnokságot Szlovákia - a színhely Pozsony és Kassa - rendezheti, a szintén kandidáló magyarok a harmadik helyen végeztek a pénteki rigai szavazáson.

A 2011-es vb rendezési jogát nagy fölénnyel nyerték el a szlovákok, akik a nemzetközi szövetség voksolásán 70 szavazatot gyűjtöttek be. A svédekre húszan, a magyarokra pedig 14-en voksoltak. A finnek, illetve korábban a fehéroroszok visszaléptek.

A szlovákok - önálló országként - még sohasem voltak házigazdái A csoportos hoki-vb-nek. A magyarok pályázata pedig azért jelentett újdonságot, mert olyan nemzet még nem kandidált, amelynek felnőttválogatottja nem tagja a 16 fős élvonalnak.

Studniczky Ferenc, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke közvetlenül a szavazás után nyilatkozott, és nem érezte magát túl jól. Amint megjegyezte, előzetesen 20-25 voksra számított, ám a finnek visszalépése átrendezte az erőviszonyokat még akkor is, ha előre sejthető volt, hogy a szlovákok a favoritok.

"Úgy érzem, az volt a hátrányunk a riválisokkal szemben, hogy a mi csapatunk nem tartozik a világ élvonalához. Ezzel együtt fontos volt, hogy megmutattuk magunkat, az elképzeléseinket, és az elnökségtől kapott felhatalmazás alapján folytatjuk a munkát. Jó lenne, ha a válogatott felkerülne az A csoportba, mert akkor könnyebben megszerezhető lenne a rendezési jog is. Összességében elégedett vagyok, ám egy kicsit szomorú is. Az biztos, hogy nőtt az ázsiónk azzal, hogy részt veszünk a vb-rendezésért folyó versengésben" - mondta a távirati irodának Studniczky Ferenc.

Az is eldőlt, hogy a jövő évi divízió I-es vb-t április 15. és 21. között az élvonaltól most búcsúzott szlovén együttes rendezheti. A házigazda és a magyar csapat mellett még a litván, a japán, a brit és a román alakulat alkotja ezt a hatos csoportot, amelynek első helyezettje jut fel a legmagasabb osztályba.

A csoportbeosztások, felnőtt divízió I. (április 15-21.):
A csoport (rendező: Kína): Kazahsztán, Franciaország, Lengyelország, Észtország, Hollandia, Kína
B csoport (Szlovénia): Szlovénia, Litvánia, Japán, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia

U20-as divízió II. (december 11-17.):
Románia (rendező), Magyarország, Horvátország, Spanyolország, Ausztrália, Izland

U18-as divízió II. (április 14-21.):
Magyarország (rendező), Hollandia, Észtország, Belgium, Mexikó, Izrael