Vágólapra másolva!
"Magyarország még soha nem adott otthon jégkorong-világbajnokságnak, és az hajt bennünket, hogy 2011-ben végre megtörjön a jég" - jelentette ki Studniczky Ferenc, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke a nemzetközi szövetség (IIHF) első emberének, René Faselnek és főtitkárának, Jon-Ake Edvinssonnak társaságában megtartott sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

Azt Studniczky is elismerte, hogy van ugyan reális esély a rendezési jog elnyerésére, de ha most nem sikerülne - lévén ez az első, ilyen jellegű magyar kandidálás -, akkor sem kell feladni. "Már az nagy lépés, hogy indulunk, versenyben vagyunk" - mondta az MJSZ elnöke, s hozzátette: az ellenfelek mind jobb játékerőt képviselnek, de ezáltal is megismerik a magyar szándékot.

A magyarok ezúttal tájékoztatták konkrét elképzeléseikről az IIHF két legbefolyásosabb képviselőjét, akik hangsúlyozták: igazán értékelik, hogy a közvetlen élvonalhoz nem tartozó, azonban az elmúlt években komoly fejlődést mutató ország kandidál a világ 16 legjobb csapatának seregszemléjére.

"A magyar hoki nagy változáson esett át az utóbbi esztendőkben, és a statisztikai adatok is arról tanúskodtak, hogy nagy a fejlődés. Mint tudjuk, Rómát sem egy nap alatt építették, és ezért külön értékelem, hogy a magyarok ilyen nagyszabású eseményt kívánnak megrendezni. Vannak Góliátok az élvonalban, és egy nap miért ne eshetne egy Dávidra a választás?! Biztos vagyok benne, hogy egyszer, előbb vagy utóbb Magyarországra jön a vb!" - mondta Fasel.

A tornának két csarnok, a már meglévő, 12 500 néző befogadására alkalmas budapesti Papp László Sportaréna, valamint egy vadonatúj székesfehérvári létesítmény adna otthont. Az utóbbiban, közel 8000-en foglalhatnának helyet, és abban az esetben épülne meg, ha sikeres a kandidálás. Mivel a környező országokban már most magas szinten űzik a jégkorongot, várhatóan külföldről is sokan látogatnának el az eseményre. A szervezők 300 ezer szurkolóval számolnak, míg a tévénézők száma, a két hét alatt elérheti az egymilliárdot.

Az MJSZ vezetői egy képzeletbeli időutazással szemléltették, hogy a pályázatnak van alapja. A magyar szövetség 1927-ben lett tagja az IIHF-nek, és még abban az évben részt vett a bécsi Európa-bajnokságon, majd 1934-ben 0-0-ás döntetlent játszott a világbajnok Kanadával. Háromszor volt házigazdája C csoportos (1983, 1990, 1998) és divízió I-es (2002, 2003, 2005) vb-nek.

Amíg 1998-ban még csupán három fedett és 14 nyitott pálya volt az országban, addig jövőre 13 fedett és ugyanennyi nyitott pályán lehet hokizni. Ezzel párhuzamosan a regisztrált játékosok száma 945-ről 1530-ra, a kluboké pedig 18-ról 32-re nőtt, és ez a tendencia tartható.

A múlt és a jelen után, a jövőről szólva Studniczky kiemelte, az MJSZ sportágfejlesztő programja révén szeretnék elérni, hogy minden megyeszékhelyen működjön fedett pálya, az utánpótlásban legalább 3000 gyereket foglalkoztassanak, minden régióban működjön hokis sportiskola és ezekkel együtt a szakemberképzés is hatékonyabbá váljon, míg a fogyatékkal élők számára népszerűvé kell tenni az úgynevezett csúszóhokit.

Végezetül az MJSZ elnöke kitért arra, hogy azért is jó lenne vb-t rendezni, mert akkor Kanada nem csak barátságos, hanem tétmérkőzésen is pályára léphetne Budapesten és Székesfehérváron.

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya hozzászólásában jelezte: a "nagyok" akarják a vb-ket, Magyarországnak pedig szüksége lenne rá. Magyarország mellett csupa olyan ország (Szlovákia, Finnország, Svédország és Fehéroroszország) pályázik, amelynek válogatottja a világ közvetlen élvonalába tartozik. A részletes tervet január 15-ig kell elküldeni a nemzetközi szövetségnek, amely aztán jövő május 18-20-án, rigai kongresszusán dönt a helyszínről. Az öt jelentkező közül három - a magyar, a szlovák és a fehérorosz - még soha sem rendezett vb-t.

Faselt és Edvinssont még a sajtótájékoztató előtt, a Parlamentben fogadta Világosi Gábor, az országgyűlés alelnöke, Bakonyi Tibor, az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnöke, Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője és Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, míg kedden este Demszky Gábor főpolgármesterrel, valamint a magyar élvonalbeli klubok képviselőivel találkoztak. A vendéglátók mindegyike maximálisan támogatja a magyar kandidálást.