Vágólapra másolva!
A második negyed megtorpanását leszámítva parádés teljesítménnyel 70-62-es győzelmet aratott a MiZo-Pécsi VSK csapata a Szamara ellen a női kosárlabda Euroliga nyolcadik fordulójában. A 6/2-es mérleggel álló baranyaiak már gyakorlatilag továbbjutottak, a 2/6-os mutatóval rendelkező klubvilágbajnok ellenfél pedig készülhet az elkerülhetetlen búcsúra. Az Európa Kupa páneurópai szakaszában mind a Szolnok, mind  Diósgyőr simán győzött.

eredmény:
MiZo-Pécsi VSK - Volgaburmas Szamara (orosz) 70-62 (20-16, 11-18, 19-12, 20-16)
Pécs, 3500 néző
vezette: Lukes (cseh), Cukalovic (szerb-montenegrói)
pont: Anderson 15, Branzova 13/9, Tranquilli 12/6, Iványi 9/9, Károlyi 11, Boiko 4, Keller 4, Ambrus 2, illetve Korsztyin 22, Sztyepanova 9, Scsegoljeva 9, Rahmatulina 8, Podkovalnyikova 6, Ferdinand 5, Vodickova 2, Koroljova 1.

Károlyi Andrea négy (!) másodperc elteltével megszerezte a vezetést, erre Tranquilli tett rá egy duplával. Hatalmas volt az iram, a hazai kosarakat Korsztyin lerohanásból szerzett ziccereivel ellensúlyozta az öt orosz Európa-bajnok mellett az amerikai Ferdinandot és a cseh Vodickovát felvonultató Volga-menti sztárcsapat. A második negyed gyengébbre sikerült, ekkor fordított is a Szamara, melynek kispadján Igor Grugyin mester, meglehet, ezen az estén ült utoljára.

A nagyszünet után erősített a Pécs, pedig erre kevesen számítottak a Lauber Dezső sportcsarnokban. A szigorú fogyókúrája hatására tíz kilóval könnyebb Rátgéber László ismét zseniálisan irányította csapatát, és mivel a triplák bejöttek - a magyarok nyolc hárompontosával szemben az oroszok egyetlen távoli kosárra sem voltak képesek -, a vége felé nőttön nőtt a különbség. 64-50-nél, 6 perccel a vége előtt Grugyin edző feladta a meccset, levitte a pályáról az addig kiábrándítóan játszó, 201 centis expécsi Sztyepanovát. A végeredmény csaknem hajszálpontos ismétlése az első fordulóban, Szamarában aratott pécsi sikernek.

A meccs legjobbjának a 17 pontot, 7 lepattanót, 3 gólpasszt, 1 labdaszerzést és 4/4-es mezőnymutatót jegyző amerikai centert, Chantelle Andersont választották.

Rátgéber László: "Rájöttem, nem lehet higgadtan, úgymond normálisan végigdirigálni egy ilyen fontos mérkőzést, már csak azért sem, mert ezt a szakmát nem normális embereknek találták ki. Muszáj volt ugrálnom, balhéznom, mert ha Phil jackosn módjára sztoikus nyugalommal üldögélek, akkor kikapunk."

Iványi Dalma, a hazai csapatkapitány: "Bírtuk erővel, lelkesedéssel pláne, s nagyon boldogok vagyunk, hogy örömet tudtunk szerezni szurkolóinknak. Döntő volt, hogy bejöttek külső dobásaink."

Ch. Gáll András

[origo]