Vágólapra másolva!
Egy hónapon belül másodszor is legyőzte tétmeccsen Olaszország legjobbjait a magyar férfivízilabda-válogatott: a július végi, barcelonai, hosszabbításos világbajnoki döntő után magyar idő szerint vasárnap éjfél tájban a New York-i Világliga-döntőben is a Kemény Dénes igazgatta gárda diadalmaskodott, méghozzá ezúttal 5 gólos, valóságos KO-vereséget mérve az itáliaiakra.

A Világliga-elsőségért:
Magyarország - Olaszország 13-8 (2-2, 5-2, 4-2, 2-2)
a magyar góldobók:
Varga T., Biros, Kásás 3-3, Kiss G., Madaras, Vári, Molnár 1-1

A vb-aranyérem kiharcolói az Eisenhower Park uszodájában rendezett Világliga-fináléban úgy kezdtek, hogy minél előbb rádöbbentsék az ellenfelet: az eredmény most sem lehet más, mint a katalán fővárosban volt. Vagyis magyar góllal indult a csata, Varga Tamás ejtésével lett 1-0. Angelini egyenlített, de az amúgy alapvetően védő feladatokat ellátó Vasas-pólós, másodjára is csatárerényeket csillogtatva, 2-1-re alakította az állást. A sajátos vízilabdás szimmetria jegyében azonban Angelini is duplázott, így az első kilenc perc 2-2-vel zárult.

A mérkőzés forgatókönyve a második játékrész elején sem változott: a szilaj erejű Varga T. mesterhármas-tulajdonossá lépett elő, az olaszok viszont újfent egalizáltak, 3-3. Kásás Tamás labdaszerzése nyomán a változatosság kedvéért már Kiss Gergely révén, de megint a magyar csapat vezetett.

Az ellenfél sem maradt rest, a Romániából honosított balkezes bombázó Rath bevette Szécsi kapuját, ám szerencsére az alaphelyzet mit sem módosult, merthogy újfent magyar gól volt a válasz: ezúttal az exnápolyi légiós Kásás volt eredményes, ráadásul kétszer is egymás után, Madaras Norbert villanását követően pedig már 7-4-es állást ünnepelhettek az amerikai magyarság meccsre kilátogató képviselői, akik vagy 1300-an a házigazdák elleni elődöntőhöz hasonlóan ismét kitűnő hangulatot varázsoltak a medencepartra. A Világliga szabályainak megfelelően a második és harmadik kilenc perc közé beiktatott tízperces szünetre tehát háromgólos előny birtokában vonulhattak el a Kemény-legények.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A folytatásban is gyorsan potyogtak a gólok, s ami a lényeg: a hálózörgető vetélkedésben sem maradtak alul Kásásék, olyannyira nem, hogy 10-6-ra elhúztak, majd a Vasas-klasszis találatával már 12-6-ra, majd Molnár góljával 13-6-ra alakult az eredmény. A végén már két olasz "öröm" is belefért, a magyar válogatott 13-8-ra nyert, s első helyen zárt.

A 3. helyért
Egyesült Államok - Szerbia-Montenegró 12-9.

A 2003-as Világliga hatcsapatos döntőjének végeredménye, és a pénzdíjak:
1. Magyarország 100 000 USA-dollár
2. Olaszország 70 000
3. Egyesült Államok 50 000
4. Szerbia-Montenegró 35 000
5. Görögország 30 000
6. Hollandia 25 000

A két selejtezőcsoport negyedik helyezettje, Ausztrália és Brazília válogatottja 20-20 ezer amerikai dollárt kapott.