Vágólapra másolva!
Útra kelt a magyar férfivízilabda-válogatott: a Kemény Dénes dirigálta együttes szerda délután repült el Ferihegyről az Egyesült Államokba, közelebbről New York-ba, ahol péntektől vasárnapig rendezik meg a Világliga hatcsapatos döntőjét.

Képgaléria világbajnok pólósainkról

A júniusban Európa-bajnoki bronzérmet, júliusban világbajnoki aranyat nyert csapat az idei nyár harmadik kiemelkedő nemzetközi erőpróbáján a nyitónapon pihenhet, mivel a budapesti Világliga-selejtező megnyerésével - a másik csoportban első olaszokhoz hasonlóan - egyből a legjobb négy közé került. A további két elődöntős helyért a pénteki programban előbb Hollandia küzd meg Szerbia-Montenegróval, majd a Görögország-Egyesült Államok mérkőzés következik.

Magyar szempontból az utóbbi párharc az érdekesebb, hiszen a győztes lesz szombaton Kásásék ellenfele. Vagyis a magyarokra vagy a rendre elpáholt vendéglátó amerikaiak, vagy a múlt havi barcelonai vb-elődöntőben hosszabbításban legyűrt görögök várnak. Az erőviszonyok ismeretében a Kemény-csapatnak diadalmaskodnia kell, kérdés persze, mennyire tudnak ráhangolódni a végigpólózott hónapok után a Magyarországnak 30 év után világbajnoki címet szerző pólós legények.

Ahogy Kemény Dénes szövetségi kapitány fogalmazott az indulás előtt: természetesen megpróbálják a Világligát is megnyerni, az viszont megmondhatatlan, hogy a szándékhoz társul-e majd a kellőképpen hatékony és eredményes játék is. Mindenesetre jó dolog, hogy a világbajnoki arany után a 2000-ben, Sydneyben olimpiát nyert magyar válogatotton ezúttal nincsen rajta a mindenáron való győzelem kényszere, hiszen a barcelonai elsőséggel az együttes kiharcolta magának a 2004-es athéni ötkarikás játékokon való részvétel jogát is.

Viszont a presztízs, a magyar póló rendkívül gazdag hagyományai, no és a Világliga-győzelemmel járó pénzdíj miatt is mégiscsak jó lenne, ha Magyarország nemzeti csapata állhatna fel a dobogó tetejére a New York-i Eisenhower Park uszodájában zajló finálé végén, vasárnap. Merthogy a 2003-as Vl-győztes 100 ezer USA-dollárral is gazdagodik. A New York-i döntőn szereplő csapatot a világbajnokságot nyert 13 játékos alkotja.

A névsor: Gergely István, Szécsi Zoltán, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás, Varga Zsolt, Vári Attila.