Vágólapra másolva!
Az NHL-playoffból kiesett csapatoktól sorra érkeznek a sztárok az idei A csoportos jégkorong-világbajnokság színhelyére. A finnországi eseményen a svédek is egyre erősödnek, megérkezett ugyanis a Toronto Maple Leafs csatára, Mats Sundin, és az 1998-as világbajnokság legjobb támadója, az idei NHL pontkirálya, Peter Forsberg (Colorado Avalanche) is.

Újabb NHL-ben edződött profi jégkorongozó jelezte részvételi szándékát a szombaton kezdődő finnországi A csoportos vébére. A legnagyobb nyereség kétségkívül a svédeké, akik két extraklasszis csatárral gazdagodtak. Megérkezett ugyanis Peter Forsberg, a Colorado Avalanche játékosa, aki az idei bajnokságban 106 pontot termelt, s aki az 1998-as világbajnokságon a legjobb csatár címet is kiérdemelte.

Sokáig úgy tűnt, Mats Sundin nem lép jégre, ám a Toronto Maple Leaf jégkorongozója (aki a svédek utolsó három világbajnoki címében - 1991, 1992, 1998 - is tevékeny részt vállalt) a svéd Expressen című napilapnak nyilatkozva elmondta, semmi sem tarthatja vissza attól, hogy játsszon a válogatottban.

A cseheknél ugyan Jaromir Jagr és Robert Lang nem fogadta el a szövetség meghívását, ott lesz viszont Milan Hejduk, az NHL idei gólkirálya (Colorado Avalanche), a négyszeres világbajnok Robert Reichel és Martin Skoula (mindkettő Toronto Maple Leafs).

A világbajnok szlovákoknál Robert Svehla (Toronto) jelezte részvételét, s ott lesz a tavalyi vb hőse, Peter Bondra is, aki az oroszok elleni fináléban Szlovákia győztes találatát ütötte. A veterán szélső minden idők legjobb pontszerzője a Washington Capitalsnál.

A legutóbbi tíz világbajnokság győztese:
1993: Oroszország
1994: Kanada
1995: Finnország
1996: Csehország
1997: Kanada
1998: Svédország
1999: Csehország
2000: Csehország
2001: Csehország
2002: Szlovákia