Vágólapra másolva!
 A sydneyi olimpia három dobogós csapata egy csoportban játszik a pénteki sorsolás "jóvoltából" a június 6-15. közötti szlovéniai Európa-bajnokságon.

A 12 férfi együttest két hatos csoportba sorsolták Kranjban, a kontinenstorna színhelyén. Mindkét csoportból, a körmérkőzések után az első 4-4 helyezett jut az egyenes kieséses negyeddöntőbe, ahol az ellenkező hatosból kap majd ellenfelet.

A férfi-csoportbeosztás:
A csoport:
Magyarország, Szerbia-Montenegro, Oroszország, Románia, Hollandia, Szlovákia

B csoport:
Olaszország, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Németország, Szlovénia

A nők ljubljanai vetélkedésében 8 együttes szerepel, a címvédő magyarok sorsolása viszonylag szerencsésnek mondható. A csoportelsők direkt ágon kerülnek az elődöntőbe, a másodikok és harmadikok keresztbe játszanak ugyanezért.

A női csoportbeosztás:
A csoport:
Olaszország, Oroszország, Görögország, Németország

B csoport:
Magyarország, Szlovénia, Hollandia, Spanyolország

Könyvajánlat

Olvassa el a vízilabda szövetségi kapitányról szóló könyvet!

A "papírformának" megfelelően ellentmondásosan értékelte csapata Eb-csoportbeosztását Kemény Dénes, a férfi és Faragó Tamás, a női válogatott szövetségi kapitánya.

"Soha nem örültem még semmilyen sorsolásnak, s ennek sem örülök" - ismerte be Kemény. "Az ember mindig jobbat szeretne, hát még most, amikor összekerült a három olimpiai dobogós. Persze az igazság az, hogy amennyiben a 'párunkkal', a horvátokkal helyet cserélhetnénk, akkor sem kerülnénk könnyebb helyzetbe. A cél természetesen az, hogy minél jobb helyezést érjünk el a csoportunkban, de ha sikerülne, azzal se mennénk sokra, mert a másik hatosból az olaszok, a spanyolok, a horvátok és a görögök továbbjutása várható, tehát nem lehet könnyű ellenfelet kapni a negyeddöntőben."

A férfi válogatott május 1-jén kezdi közös felkészülését az Eb-re, edzőpartner lesz idegenben Szlovákia, itthon pedig Németország és Szerbia-Montenegro. Kemény a bajnoki döntő után egy-két napon belül kihirdeti keretét.

Faragó Tamás szerint a B jelű kvartettből csoportelsőként kell továbbjutnia együttesének. "A szlovének csak a házigazda jogán lettek Eb-résztvevők, a spanyolok 'antipólót' játszanak, a hollandokra ellenben nagyon figyelünk, mert feljövőben vannak, az olimpia óta ütőképes, új csapatot építettek. A csoportelsőség azért fontos, mert akkor egy napot pihenhetünk az elődöntő előtt."

A kapitány a jövő hét közepére ígéri azoknak a névsorát, akik az Eb-felkészülést április 28-án elkezdik. Május 15-18. között Egerben lesz nagyszabású hatos torna, többek között a hollandok vendégszereplésével, s az Eb-t még megelőzi a hagyományos görögországi erőpróba, amelyen gyakorlatilag Világkupa-erősségű, nyolcas mezőny száll vízbe.