Vágólapra másolva!
Fürjes Balázs a vb szervező bizottságának társelnöke szerint a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság számos kézzelfogható haszonnal jár már most is és összekovácsolja a nemzetet. A vb nagy lökés a turizmusnak, félmillió vendégéjszakát hoz a magyar szállodáknak.

Fürjes Balázs, aki irányította a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, benne a Nemzeti Atlétikai Központ előkészítését és tervezését, valamint vezette a sikeres vb pályázatot is, elmondta, hogy a Magyar Olimpia Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség, a fővárosi és ferencvárosi önkormányzat és a kormány még 2015-ös budapesti olimpiai pályázat részeként határozták meg az atlétikai központ helyszínét, koncepcióját és azt, hogy a központ egy jóval nagyobb új városi szabadidős és sportparkban kapjon helyet a ferencvárosi Duna parton, egy korábbi lerobbant rozsdaövezet helyén.

- hangsúlyozta.

Fürjes Balázs szerint óriási lehetőség a vb Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette, a 35 ezres sportközpont a park egyharmad részét foglalja el. A vb után 15 ezresre visszabontják a lelátókat és az ideiglenes lelátók helyén létrejön a létesítményben egy emelt, panorámás, bárki által használható 800 méteres futókör. Emellett az atlétikai központbanönkormányzati sportóvoda is működik majd, az edzőközpontot pedig a közeli patinás egyetemek diákjai is használhatják. Évente néhány hazai és nemzetközi verseny, az edzések, a felnőtt- és utánpótlás versenysport, az egyetemi sport és a szabadidős sport biztosítani fogja a parkban felépült atlétikai központ kihasználtságát, mondta el a vb társelnöke. A park játszóterei, sportpályái és zöldje, a feltáruló Duna partpedig kedvenc helye lesz sok budapestinek, tette hozzá.

- jelezte Fürjes Balázs. Kiemelte, a két és fél évig tartó építkezés 5000 magyar embernek adott munkát, három Lánchídnyi acél és tíz darab tízemeletes háznak megfelelő beton épült be a létesítményben.

A világbajnokságon rengeteg fiatal szurkoló szerethet bele az atlétikába Fotó: Polyák Attila - Origo

Emlékeztetett rá, hogy először a londoni világbajnokság alatt tárgyalt Gyulai Miklós vezetésével a Magyar Atlétikai Szövetség Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökével a vb-rendezésről és a fővárosi önkormányzat egyértelmű támogatásával 2018 decemberében nyerte el a MASZ és Magyarország arendezést. Ez lesz az első atlétikai vb Közép-Európában és Budapest rangos házigazda városok névsorába iratkozik fel – eddig többek között London, Párizs, Róma, Berlin, Tokió, Peking, Helsinki, Doha lehettek házigazdák.

- nyilatkozott.

Kiemelte, számos előnye van, hogy a főváros adhat otthont a világ egyik legnagyobb, 2023-ban a legnagyobb sporteseményének, amely a valaha volt legnagyobb, amit Magyarország rendezett.

- sorolta, kiemelve, a hat évig tartó csapatmunka után a siker Magyarországé lesz, a vb összekovácsolja a nemzetet.

- fogalmazott Fürjes Balázs.

Kék színben pompázott a Nemzeti Atlétikai Központ Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség


- mondta Fürjes Balázs. Hozzátette, a világcsúcsok száma is rekordot dönthet Budapesten, mivel a Nemzeti Atlétikai Központban a Mondoúj fejlesztésű pályáját helyezték el, amely most a leggyorsabblehet a világon – nem véletlen, hogy a tesztversenyként is rendezett országos bajnokságon sok új magyar csúcs és személyes legjobb eredmény született.

Magyarország képviseletében több mint félszáz atléta fog rajthoz állni és a világbajnokság minden napján lehet szurkolni több magyar versenyzőnek is.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, a Nemzeti Atlétikai Központ 100 százalékban magyar teljesítmény, magyarok tervezték és építették. Kiemelte Ferencz Marcell építész munkáját, akit a szakmai zsűri anonim módon választott kiegy országos nyílt építészpályázaton.

A vb-t augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont. A vb összes fontos pillanata látható lesz ingyen és élőben az M4 Sporton.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.