Vágólapra másolva!
Egy héttel Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt sajtótájékoztatót tartott a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa, Schmidt Ádám, és a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Németh Balázs beszélt a jövő szombaton rajtoló esemény utolsó előkészületeiről.

Egy héttel a világbajnokság kezdete előtt benépesült a Nemzeti Atlétikai Központ, már látható a fesztivál környezet, a szurkolói zóna és az érmek átadásának helyszíne, az ún. Medál Pláza a világbajnokság helyszínén. Indulnak a világbajnokság felvezető programjai, eseményei. 202 csapat több mint 2100 atlétája szerepel majd a jövő szombaton kezdődő és augusztus 27-ig tartó budapesti vb-n.

Fesztivál környezet várja a szurkolókat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sajtóeseményen elsőként Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa szólalt meg. A kormánybiztos elmondta, hogy célegyenesbe fordult Magyarország történetének legnagyobb sporteseményének rendezése.

- nyilatkozta a világbajnokság kormánybiztosa. Schmidt Ádám szerint nagyon fontos szempont volt, hogy mindenki megtalálja a maga számára a legmegfelelőbb szórakozási módot a vb ideje alatt.

- mondta el a kormánybiztos.

Schmidt Ádám, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa szerint finisbe érkezett a vb-szervezése Fotó: Csudai Sándor - Origo

Schmidt Ádám szerint a Hétköznapi Hős és a Sulihős programok is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy eddig már háromszázezer jegyet sikerült értékesíteniük.

- mondta el az államtitkár.

A vébéig már csak hét nap van hátra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nemzetközi szövetség (WA) csütörtökön jelentette be, hogy a végleges nevezési lista alapján a tavalyi vb 44 egyéni győztese közül 38-an jelezték részvételüket a magyar fővárosban, a peruiak kétszeres 2022-es aranyérmese, Kimberly Garcia a 20 és 35 kilométeres gyaloglásban is indul. A jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce tovább javítaná csúcsát, és hatodik világbajnoki címére készül női 100 méteren, és hatodik vb-aranyéremért küzd majd a lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek is.

- zárta le mondandóját Schmidt Ádám.

Németh Balázs szerint szívüket-lelküket beleadták a szervezők Fotó: Csudai Sándor - Origo

Németh Balázs, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója szerint a szervezők minden szeretetüket és szenvedélyüket bele fogják rakni a következő hét napban, hogy minnél sikeresebb lehessen a világbajnokság.

- árulta el Németh Balázs.

- mondta el a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, aki szerint jövőhét kedden már megnyitják az edzőpályákat és a szurkolói zónákat az Erzsébet téren.

- nyilatkozta Németh Balázs.

- mondta el a vb szervezőinek első embere.

Már csak hét nap a vébéig Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jó hír a szurkolók és a látogatók számára, hogy ársapka lesz a stadion büféiben és a szurkolói zónákban.

- mondta el Németh Balázs, aki azt is elárulta, hogy 50 ezer külföldi érkezik a világbajnokságra, és 200 ezer vendégéjszakával számolnak majd a világesemény ideje alatt.

A vb-n minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul. Közülük 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a magyar szövetség, melyet a WA jóváhagyott.

A vébén koncerteket is lehet majd hallgatni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont.

- zárta le Németh Balázs.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.