Vágólapra másolva!
A határon túlról és a világ minden tájáról 400 magyar gyereket lát vendégül az atlétikai világbajnokság augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön. A vb szervezői és a Rákóczi Szövetség közös programjának részeként 350 ukrán gyerek is ajándékba kapja a vb látogatást.

- mondta Németh Balázs, az atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a témában rendezett pódiumbeszélgetésen.

Németh Balázs azt is elmondta, hogy szervezőbizottság meghívására a Rákóczi Szövetséggel együttműködve 400 Magyarországon táborozó magyar fiatal lehet ott a vb-n, éppen a legnagyobb nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, amely egyúttal a vb második versenynapja és aznapra esik az egyik legesélyesebb magyar atléta, a kalapácsvető Halász Bence döntője is. 350 fiatal a külhoni területekről érkezik a vb-re, 50-en pedig a diaszpórából, azaz a világ minden tájáról (Argentína, Peru, Kanada, Spanyolország, Csehország,) jönnek haza, hogy Magyarországon töltsék a nyár egy részét.

Ugyancsak a Rákóczi Szövetség szervezésében, az ungvári főkonzul segítségével 350 olyan ukrán gyerek is érkezik az atlétikai világbajnokságra, akiknek a családját súlyosan érintette a háború és hazánkban tudnak egy időre eltávolodni a háború borzalmaitól.

Atlétikai világbajnokság sajtótájékoztató az Atlétikai stadionban 2023 június 15-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Rákóczi Szövetség felújított sátoraljaújhelyi táborában és az ország különböző területein megtalálható kisebb táborhelyeken összesen 12 ezer Kárpát-medencei és távoli országokban élő magyar fiatal nyaral 28 turnusban 31 országból.

– mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az atlétikai világbajnokság rendkívül népszerű a Kárpát-medencében, Magyarország után a második legtöbb szurkoló a szomszédos országokból érkezik majd a történelmi eseményre. A vb-re jegyek továbbra is kaphatók korlátozott számban a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.