Tíz perc után tért magához az Eb-ezüstös Deák

Vágólapra másolva!
Deák Nagy Marcell ezüstérmet szerzett 400 méteres síkfutásban a helsinki atlétikai Európa-bajnokságon pénteken. A döntő legfiatalabb futója volt, tíz perc kellett, mire magához tért, úgy kihajtotta magát.
Vágólapra másolva!

Nézze meg a fantasztikus futást videón!

A junior világbajnoki ezüstérmes, Universiade-győztes gödöllői versenyző a hármas pályán futva hozta az Eb-n mutatott formáját, rendkívül egyenletes iramban haladt, az első kanyarban még nem is volt az élbolyban. A harmadik 100 méter után azonban már az elsők között fordult a célegyenesbe, az utolsó 80 méternél pedig látszott, hogy biztosan dobogós lesz. A cseh Pavel Maslákot nem tudta megfogni, de őt sem tudták megszorítani a többiek, 45.52 mp-es idei legjobbjával másodikként ért célba.

A tavaly az Universiade mellett a junior Eb-n is aranyérmes Deák Nagy Marcell mindössze tíz századdal maradt el saját országos csúcsától. A 20 éves atléta már a szerdai előfutamban is kiválón teljesített, majd csütörtökön futamgyőzelemmel folytatta, 45.68 mp-es eredménnyel biztosította a helyét a fináléban.

"Nagyon elfáradtam, kellett tíz perc, hogy magamhoz térjek" - nyilatkozta Deák Nagy Marcell, aki a döntő legfiatalabb futója volt. "Az első 200 méteren a cseh fiú belekezdett, tőle tartottam egyedül, de én tartottam magam a saját ritmusomhoz. A végén éreztem, hogy a többieket megverem. De előzetesen nem gondoltam arra, hogy dobogóra állhatok az Eb-n."

Dornbach Ildikó szakmai igazgató úgy vélekedett: az elődöntő után már látható volt, hogy Deák Nagy Marcell érmes lehet.

"Rendkívüli adottságai vannak erre a számra, nagyon könnyedén tud futni, és remekül osztja be az erejét. És van egy mestere, Benkő Ákos, aki ezeket nagyszerűen belesulykolja. Remekül meglovagolta az Eb-n a lehetőséget, hogy érmes lehet. Ilyen tudással az olimpián is elődöntőbe kerülhet."

férfi 400 m, Európa-bajnok: Pavel Maslák (Csehország) 45.24 mp
2. Deák Nagy Marcell 45.52
3. Yannick Fonsat (Franciaorzság) 45.82