Pofon a briteknek, eltörölte az örökös olimpiai eltiltást a CAS

Vágólapra másolva!
Többek közt a kerékpáros David Millar és az atléta Dwain Chambers is ott lehet a londoni olimpián, miután a Sportdöntőbíróság (CAS) érvénytelenítette a Brit Olimpiai Bizottság által a doppingvétségnél alkalmazott örökös olimpiai eltiltást. A brit sportminiszter elfogadja a döntést, de a WADA-szabályozás felülvizsgálatát szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

A CAS közleményében arra hivatkozik, hogy az 1992 óta érvényes brit szabályozás nincs összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elveivel. A CAS szerint az életre szóló olimpiai eltiltás egy második büntetés az eredeti eltiltás után.

A brit sportminiszter tudomásul vette a döntést, de nem lelkesedett érte. "Elfogadom az ítéletet, de nagyon csalódott vagyok miatta" - idézte a Guardian internetes oldala Hugh Robertsont. "Maximálisan támogatom a brit doppingellenes hatóság WADA-hoz küldött beadványát, amelyben a WADA-szabályozás felülvizsgálatát kéri. Minden eszközzel küzdünk a keményebb szankciókért a csalások ellen."

A CAS döntésével olyan versenyzők számára nyílt meg a londoni részvétel lehetősége, mint a sprinter Dwain Chambers vagy az országúti kerékpáros David Millar. A világklasszis sprinter, Chambers 2003 októberében kapott kétéves eltiltást doppingolás miatt, és már a 2008-as pekingi játékokon sem indulhatott, míg Millar 2004-től volt kénytelen két esztendőt kihagyni EPO-használat miatt, és utólag 2003-as világbajnoki címétől is megfosztották.