Mindenre elszánt ellenfelet kell megtörnie a kéziválogatottnak

Vágólapra másolva!
Valószínűleg az első, komoly küldetéstudattal készülő macedónok elleni meccs lesz a vízválasztó az olimpiai részvételért harcoló magyar férfikézilabda-válogatottnak, hiszen ha nem sikerül legyőzni az Eb-gólkirállyal felálló ellenfelet, akkor a csoportfavorit svédek ellen lesz szükség bravúrra a pénteken kezdődő selejtezőben. A bojkottált 1984-es játékokat leszámítva még nem volt arra példa, hogy magyar kézilabdázók nélkül rendezzenek olimpiai tornát, vasárnapig kiderül, sikerül-e folytatni a sorozatot.
Vágólapra másolva!

Amióta a kézilabda az olimpiai műsorán szerepel (a férfi szakág 1972, a női 1976 óta), mindig volt magyar résztvevő, még az 1936-os játékokon is, amelyen a nagypályás verzió bemutatósportágként volt jelen.

Kivételt egyedül az 1984-es Los Angeles-i olimpia jelentett, amelyet a szocialista országok többsége bojkottált (igaz, az osztrák válogatottat akkor például Laurencz László irányította és vezette a hatodik helyig).

1976-ban, 1980-ban és 2004-ben mind a női, mind a férfiválogatott kvalifikálta magát, a többi játékokon legalább egyik ott lehetett. A kiváló sorozat folytatódhat, ugyan a nők elbukták a részvétel lehetőségét, de a férfiak a péntéken kezdődő svédországi selejtezőn bebizonyíthatják, érdemesek a londoni szereplésre.

"Egy sportember életében az olimpia talán a legnagyobb dolog, ezért óriási ambícióval, rendkívül motiváltan készülünk a selejtezőre" - nyilatkozta a kéziszövetség honlapján Mocsai Lajos szövetségi kapitány, akinek a vb-4. Svédország, az Eb-5. Macedónia, illetve Pán-Amerika második legjobb csapata ellen kell sikerre vezetni az együttest.

Azzal a kapitány is tisztában van, igazi élet-halál harc várható Göteborgban, hiszen a házigazda svédektől nemcsak a hazai közönség, hanem a szakma is továbbjutást vár, Macedónia életében pedig különös jelentőséggel bírna egy olimpiai szereplés.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Persze ez igaz a magyarokra is, nem véletlen, hogy ismét a keretben van a negyvenéves Pérez Carlos, aki nemcsak a Veszprémben pótolhatatlan, de a válogatottban is. Főleg úgy, hogy a csapatkapitány Ilyés Ferenc súlyos bokasérülése miatt nem lehet ott a társakkal, ezt támadásban kevésbé, védekezésben viszont rettenetesen megérezheti a csapat.

"Ilyés sajnálatos sérülése nehézség, a védelem tengelyének éppen az lett volna a feladata, hogy a macedónok legjobbját, Kiril Lazarovot levédekezze, de így még összetartóbban, még inkább összeszorított fogakkal kell küzdenünk" - mondta Mocsai.

Forrás: Remport Csaba
Forrás: Remport Csaba

Mocsai szerint hihetetlenül nehéz csoportban kellene legalább a második helyen zárni: "A házigazda svédek rendezőként természetesen esélyesek a kvalifikációra, a macedónok a magyar válogatott előtt végeztek a januári Európa-bajnokságon, míg a brazilok szokatlan stílusban kézilabdáznak. Rendkívüli értéke lenne, ha a szárazföldi csapatok közül egyedüliként a magyar férfikézilabda-válogatott ott lehetne a londoni olimpián."

A magyar férfiválogatott kerete:
kapusok: Fazekas Nándor (Veszprém), Mikler Roland (Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Szeged), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Laluska Balázs (Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg)
irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Lékai Máté (Szeged)
beállósok: Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Szeged)
balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgó), Perez Carlos (Veszprém), Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Vadkerti Attila (Szeged)


Lazarov megállítása a legfontosabb feladat

Az első ellenfél pénteken Macedóna lesz, amely ellen eddig kiváló volt a mérlegünk: kilenc győzelem mellett mindössze kétszer szenvedtünk vereséget. Utoljára tavaly márciusban Eb-selejtezőn Veszprémben találkoztak a felek, akkor a Mocsai-csapat 29-26-ra győzött.

Zvonko Sundovszki szövetségi kapitány tanítványai a januári, szerbiai Európa-bajnokságon kiválóan szerepeltek, a csoportban 26-26-os játszottak a svédekkel, majd kikaptak a németektől (23-24), de legyőzték Csehországot (27-21), így bejutottak a következő körbe. A középdöntőben kikaptak a későbbi győztes dánoktól (32-33), de legyőzték a lengyeleket (27-25) és az Eb-2. szerbeket (22-19). A szlovénok elleni utolsó meccsen aratott 28-27-es győzelem azt jelentette, a csapat története legnagyobb sikerét aratva 5. lett a kontinensviadalon.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kiril Lazarov

De Macedóniában úgy érzik, ezzel még nincs vége a sikersztorinak. A magyar küldöttség - élén Mocsai Lajossal - kifejezetten rosszallta is a Metalurg Szkopje beállósának, Vancso Dimovszkinak nyilatkozatát, aki azt találta mondani a nagy olimpiai felkészülés hevében, reméli, a játékvezetők is tisztelni fogják a válogatottat, hiszen Svédországban nem esélytelenül lépnek pályára.

A csapat Románia ellen két felkészülési mérkőzést játszott, egyet megnyert, egyet elveszített, a legnagyobb sztár, a korábbi veszprémi jobbátlövő Kiril Lazarov dühöngött is azon csapattársai miatt, akik túl lazán vették az összecsapást. Az Eb-gólkirály formája kulcskérdés lesz, mint ahogyan az is, hogyan sikerül pótolni a hiányzókat.

Vladimir Temelkov a románok elleni második mérkőzésen szenvedett térdsérülést, a Dnevnik nevű napilap helyszíni tudósításában azt írta, a luxemburgi Bascharage csapatát erősítő jobbszélsőt az osztrák Köflach átlövője, Vlatko Mitkov helyettesítheti. Ugyancsak hiányzik majd Naumcse Mojszovszki, a Metalurg Szkopje irányítójának szintén a térdével akadtak problémái.

Hogy a csapat mire készül, azt rajtuk kívül legfeljebb néhány macedón újságíró tudhatja, Sundovszki kapitány zártkapus edzést vezényelt a válogatottnak a helyszínen, és nemcsak a külföldi stáboknak, de még a macedón forgatócsoportoknak sem engedte meg, hogy belefilmezzenek a tréning taktikai részeibe.


Amíg a lapok szerint közel ezer macedón szurkoló szorít majd a Scandinavium nevű arénában, addig Mocsai kapitány úgy tudja, ennek többszöröse várható. "A legfrissebb információink szerint 4-5 ezer macedón érkezik a mérkőzésekre. A januári Európa-bajnokságon hasonló számú drukker előtt szerepeltek, ami akkor megsokszorozta az erejüket, de remélem, minél több magyar is lesz a lelátókon, és sok százezer honfitársunk a televíziók előtt."

A macedónok bő kerete:
Kapusok: Petar Angelov (Metalurg Szkopje), Borko Risztovszki (Gummersbach, német)
Mezőnyjátékosok: Sztefce Alusevszki (Metalurg Szkopje), Dejan Manaskov (Metalurg Szkopje), Vladimir Temelkov (Bascharage, luxemburgi), Zlatko Mojszoszki (Metalurg Szkopje), Vancso Dimovszki (Metalurg Szkopje), Sztojance Sztojlov (Vardar Szkopje), Kiril Lazarov (Atlético Madrid, spanyol), Acse Jonovszki (Metalurg Szkopje), Braniszlav Angelovszki (Constanta, román), Filip Mirkulovszki (Metalurg Szkopje), Velko Markoszki (Metalurg Szkopje), Naumce Mojszovszki (Metalurg Szkopje), Filip Lazarov (Vardar Szkopje), Nikola Markoszki (Vardar Szkopje), Vlatko Mitkov (Bärnbach/Köflach, osztrák), Nikola Mitrevszki (Metalurg Szkopje), Milan Levov (Metalurg Szkopje).

Leóni csillag segíti a brazílokat

Szombaton Brazília következik, amely a nagy világversenyeken általában a pofozógép szerepét tölti be, ellene eddig háromszor meccselt a válogatott, mindháromszor nyert is. Legutóbb tavaly a linköpingi vb csoportmérkőzésein találkoztak egymással a felek, akkor 36-24-es győzelmet aratott a magyar csapat.

"A brazilok roppant kellemetlen, az európai csapatok számára furcsa stílusban játszanak, és mindezek mellett gyorsak, atlétikusak" - jegyezte meg Mocsai.

A spanyol Javier Garcia Cuesta irányította együttes Tunéziában készült, kétszer ki is kapott a helyi csapattól, de csupán 26-24-re és 26-23-ra, ami biztató számukra. A keret túlnyomó része Brazíliában játszik, de Felipe Borges, akit a veszprémiek jól ismerhetnek az Ademar León elleni BL-párharcból, Thiagus Petrus dos Santos és Ales Abráo Silva (mindkettő Naturhouse La Rioja) a spanyol élvonalban profiskodik.

A brazilok bő kerete:
Kapusok: Maik Ferreira dos Santos (Esporte Clube Pinheiros), Andrey Fagundes (Metodista), Marcos Paulo dos Santos (Esporte Clube Pinheiros)
Mezőnyjátékosok: Fernando Pacheco (Esporte Clube Pinheiros), Henrique Teixeira (Metodista), Thiagus Petrus dos Santos (PM Balonmano Ciudad de Logrono), Bruno Santana (Esporte Clube Pinheiros), Leonardo Bortolini (Unopar/Londrina/Sercomtel), Renato Tupan Ruy (Metodista), Fabio Chiuffa (Metodista), Gil Vicente Pires (Unoesc/Chapecó), André Soares (Unitau/Taubaté), Rodolfo Moraes (Unopar/Londrina), Felipe Borges (Reale Ademar León), Vinícius Teixeira (Metodista), Ales Abrao Silva (PM Balonmano Ciudad de Logrono)


Három sztárt is nélkülöznek a svédek

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor vasárnap már lehet, tét nélküli lesz a házigazda Svédország elleni összecsapás. A kapitány szerint a svédek játéktudása kiemelkedik ebből a csoportból, és a hazai pálya is őket segíti majd.

A magyarokkal utoljára 2009-bem, a zágrábi világbajnokság középdöntőjében találkoztak, akkor 31-30-ra nyertünk.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kim Anderson

A két kapitány, Staffan Olsson és Ola Lindgren nem számíthat a hosszú ideje sérült hamburgi Oscar Carlén mellett Jonas Källman (Atlético Madrid) és Kim Ekdahl Du Rietz (Nantes) játékára sem. Várhatóan ott lesz viszont a pályán a másik két klasszis, a lábsérüléssel bajlódó kieli Kim Andersson, aki egy edzésen szerencsétlenül ütközött Andreas Nilssonnal, illetve az ujját fájlaló Jonas Larholm (Aalborg).

A svédek bő kerete:
Kapusok: Andreas Palicka (Kiel, német), Johan Sjöstrand (Barcelona, spanyol)
Mezőnyjátékosok: Tobias Aren (Eskilstuna Guif), Mattias Gustafsson (Nettelstedt, német), Henrik Lundström (Kiel, német), Kim Andersson (Kiel, német), Magnus Jernemyr (Barcelona, spanyol), Lukas Karlsson (Kolding, dán), Niclas Ekberg (AG Köpenhavn, dán), Dalibor Doder (Minden, német), Jonathan Stenbäcken (Berlin, német), Jonas Larholm (AaB, dán), Tobias Karlsson (Flensburg, német), Johan Jakobsson (AaB, dán), Fredrik Petersen (Bjerringebro-Silkeborg,dán), Mattias Zachrisson (Eskilstuna Guif), Andreas Nilsson (Skövde).


Az olimpiai selejtezők programja, 1. csoport




április 7., szombat
17.30: Szerbia - Lengyelország
20.15: Algéria - Spanyolország

április 8., vasárnap
17.30: Szerbia - Algéria
20.15: Spanyolország - Lengyelország

2. csoport
április 6., péntek
14.45: Magyarország - Macedónia
17.00: Svédország - Brazília

április 7., szombat
13.45: Brazília - Magyarország
16.00: Macedónia - Svédország

április 8., vasárnap
14.45: Brazília - Macedónia
17.00: Svédország - Magyarország

3. csoport
április 6., péntek
18.00: Horvátország - Japán
20.15: Izland - Chile

április 7., szombat
18.00: Chile - Horvátország
20.15: Japán - Izland

április 8., vasárnap
15.30: Japán - Chile
18.00: Horvátország - Izland

A csoportok első két helyezettje kijut a londoni olimpiára.