Teljes az olimpiai futballtorna mezőnye

Vágólapra másolva!
A 2008-as év legfontosabb sporteseményének a pekingi olimpia számít - kivéve egyetlen sportágat, a labdarúgást, amelyben az ötkarikás játékoknak sohasem volt olyan nagy jelentősége, mint a világbajnokságnak. Az olimpiai futballtorna inkább az Európán kívüli országok számára fontos, és a hónap elején véglegessé vált, hogy mely válogatottak indulhatnak Pekingben.
Vágólapra másolva!

A válogatott labdarúgást tekintve az idei esztendő már túl van egy kontinensviadalon (az Afrika-kupát Egyiptom nyerte), és hamarosan jön az Európa-bajnokság, azonban az Eb-vel nem ér véget a jelentős tornák sora. Augusztusban ugyanis olimpiát rendeznek Pekingben, és bár az ötkarikás játékok a futballban nem számítanak olyan fontosnak, mint a többi sportágban, de azért a jelentőségét sem szabad alábecsülni.

A nőkkel ellentétben férfiak között nem a nagyválogatottak indulnak a viadalon, hanem tulajdonképpen U23-as válogatottak (kiegészülve három túlkorossal), vagyis az olimpiai amolyan "hibrid-tornának" számít, és az időpontja miatt az európai sztárklubok nem nagyon örülnek neki. Idén ugyanis augusztus 8. és 25. között kerül sor az olimpiai labdarúgótornára, vagyis éppen akkor, amikor a futballszezon kezdődik az öreg kontinensen.

Az olimpiai selejtezőt Európában az U21-es kontinensviadal jelenti, amelyre már 2007 nyarán sor került, vagyis akkor eldőlt, hogy melyik négy európai gárda vehet majd részt a pekingi tornán. A korosztályos Eb-t Hollandiában rendezték meg, és az aranyérem a házigazdáké lett - ami azt jelenti, hogy az Oranje 60 év után először lehet ott az olimpián.

A hollandok mögött a szerbek lettek a másodikak, akik legutóbb Athénban is ott voltak, és a legjobb négy között még Belgium (utolsó olimpiai szereplése 1928-ban volt!) és Anglia végzett. Utóbbival azonban akadt egy kis probléma: mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Nagy-Britannia a tagja, futballban viszont a négy alkotmányos rész külön entitást alkot, így aztán az angol válogatott nem lehet ott az olimpián.

A pekingi részvételért így Olaszország és Portugália játszott külön meccset, amit a taljánok büntetőkkel nyertek meg. Fura is lett volna nélkülük a torna, hiszen a squadra azzurra az 1980-as, moszkvai játékok óta mindegyik ötkarikás játékokon szerepelt.

Nem Európa volt az első földrész, amely eldöntötte olimpiai résztvevőinek kilétét, hiszen Dél-Amerikában már 2007 elején megrendezték az U20-as Copa Américát, amely egyben az ötkarikás játékok kvalifikációs tornája is volt. Itt nem született meglepetés, hiszen az első két helyet (amely olimpiai szereplést ért) Brazília és Argentína szerezte meg, vagyis a szubkontinensről a két futballnagyhatalom képviselteti majd magát Pekingben.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a címvédő is ott lesz a tornán, elvégre legutóbb az albiceleste nyerte meg az aranyérmet (az argentinok egyébként majdnem elbukták a kvalifikációt, mert az utolsó mérkőzésen Uruguay ellen a 92. percben szerezték meg a győztes találatot, amivel megelőzték riválisukat a tabellán), másrészt pedig az örök favorit brazilok is kijutottak Pekingbe. Brazília számára az olimpia azért nagyon fontos, mert az ország labdarúgásának dicsőséglistájáról egyedül ez a trófea hiányzik: a brazil csapat valahogy sosem tudta megnyerni az ötkarikás játékokat, pedig jobbnál jobb csapatokkal próbálkozott.

Ázsiából a rendező Kína mellett még három gárdának volt hely az olimpián, és a tavaly novemberben véget ért kvalifikációs sorozat mentes volt a meglepetésektől. Ahogyan azt várni lehetett, az ötkarikás játékokra a Koreai Köztársaság, Japán és az immár ázsiainak számító Ausztrália jutott ki.

Utóbbi gárda a legutóbbi torna meglepetéscsapatát, az Athénban egészen az elődöntőig menetelt Irakot előzte meg csoportjában, míg a dél-koreaiak számára Bahrein jelentett a vártnál nehezebb feladatot, és az utolsó meccsen a bahreiniek kis híján szenzációt okoztak, ám "csak" egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek Szöulban - ha nyertek volna, ők kvalifikálták volna magukat Pekingre.

Az óceániai kijutó kiléte sem volt váratlan, Új-Zéland 100 százalékos teljesítménnyel vette a kvalifikációs sorozatot, és Afrikából is azok a csapatok jutottak, amelyeknek előzetesen a legnagyobb esélyt adták. A fekete kontinensen csak egy hónappal ezelőtt fejeződött be a kvalifikációs sorozat, és csak akkor dőlt el, hogy Kamerun és Elefántcsontpart mellett melyik együttes lesz a harmadik olimpiai résztvevő: Nigéria vagy Ghána. Végül a Szuper Sasok egy Dél-Afrika elleni, magabiztos diadallal bebiztosították pekingi részvételüket, és ez azt jelenti, hogy Afrikát két volt olimpiai bajnok is képviseli majd a tornán.

Utoljára maradt a CONCACAF-zóna, vagyis Észak-és Közép-Amerika, ahol a legnagyobb meglepetés született. A szuperfavorit Mexikó ugyanis nem hogy az olimpiára nem tudott kijutni, de a kvalifikációs torna utolsó fázisában még a csoportjából sem ment tovább. Az El Tri előbb csak döntetlenre volt képes Kanada ellen, majd 2-1-re kikapott Guatemalától - ez volt a mexikóiak első veresége olimpiai selejtezőn 1992 áprilisa óta!

A csúfos kudarc az egyben a nagyválogatottat is irányító Hugo Sánchez állásába került, de a tréner menesztése azon már nem változtat, hogy Mexikó hiányzik majd az olimpiáról. A CONCACAF-zónából egyébként az Egyesült Államok és Honduras jutott ki Pekingbe - utóbbi a torna döntőjében le is győzte az USA együttesét.

www.infosport-focivilag.hu