Kanada csúfosan búcsúzott a hokitornától

Vágólapra másolva!
A címvédő Kanada csúfos búcsúja jelentette az eddigi legnagyobb szenzációt a torinói téli olimpia férfijégkorong-tornáján.
Vágólapra másolva!

Az NHL-es sztároktól hemzsegő alakulat a szerda esti negyeddöntőben 2-0-ra kapott ki a motivált, mindenre elszánt orosz együttestől. Amint a háromszoros olimpiai bajnok Vlagyiszlav Tretyak, a Torinóban az orosz televízió szakkommentátoraként jelenlevő kapuslegenda megjegyezte: jó csapat a kanadai, de a játékosok otthon hagyták a góllövő ütőiket, így pedig hiába van jó védelem és kapusteljesítmény.

Az aranyérem megvédéséről álmodó kanadaiak az utolsó négy mérkőzésükön 12 harmadból 11-ben nem találtak be. Svájctól, Finnországtól és a negyeddöntőben Oroszországtól egyformán 2-0-ra maradtak alul, közben pedig Csehországot úgy verték meg 3-2-re, hogy mindhárom góljukat a nyitó húsz percben szerezték.

Az ötkarikás torna eleve hétesélyesnek indult, így törvényszerűen legalább két ászcsapatnak búcsúznia kellett a negyeddöntőben. Kanada mellett a Salt Lake City-i játékok másik döntőse, az Egyesült Államok alakulata mehet haza idő előtt. A tengerentúliak kiélezett csatában, eddigi legjobb játékukat nyújtva kaptak ki 4-3-ra a korábban remeklő, ám most egy kicsit szenvedő finnektől.

A szlovákok sem tudták azt hozni, amit a csoportmérkőzéseken, ám ez - szemben a finnekkel - a kiesést jelentette számukra. A csehek úgy nyertek 3-1-re, hogy az utolsó percben az addig százszázalékos szlovákok akár egyenlíthettek volna. Ez nem történt meg, és a végén üreskapus góllal alakult ki a végeredmény.

A hét nagyhoz felnövő Svájc, amely a csoportkörben legyőzte az utóbbi két olimpián diadalmaskodó cseheket és kanadaiakat, szerdán az egyre inkább belelendülő svédekkel találkozott, és simán kikapott 6-2-re. A korábban tapasztalt kiváló védekezés és kapusteljesítmény most nem működött, a skandináv támadók ellenállhatatlanul játszottak.

A pénteki elődöntőben tehát kizárólag európai alakulatok mérkőznek majd. Előbb, 16.35-től a csehek és a svédek ütköznek meg. A csehek még nem nyújtották azt, amit valójában tudnak, igaz, a kapusposzton most nem állnak igazán jól. Sztárjuk, Dominik Hasek az olimpiai hokitorna tizedik percében megsérült, tartalékja, Tomas Vokoun pedig sokat hibázott, így most nem egy NHL-es, hanem a Liberecben játszó Milan Hnilicka a kedvezményezett hálóőr. A svédek a korábban ágyékpanaszok miatt hiányzó Peter Forsberg révén sziporkáznak, főleg támadásban.

A másik ágon a finnek és az oroszok 21.05-kor találkoznak. A két remek formának örvendő együttesben többen is kiváló teljesítménnyel rukkoltak elő. A kapusoknál Antero Niittymäki, illetve Jevgenyij Nabokov igazi vezéregyéniség. Az első számú finn támadósorban - Teemu Selänne, Saku Koivu, Jere Lehtinen személyében - rutinos hokisok vették vállukra a csapatot, az oroszoknál a fiatalokat - Alekszandr Ovecskint, Jevgenyij Malkint vagy Ilja Kovalcsukot - pedig szintén egy tapasztalt sztár, Alekszej Kovaljov irányítja. Jósolni lehetetlen, de talán az elmondható, hogy a svédek és az oroszok egy kicsit most jobb formában vannak, mint soron következő riválisuk.

Teemu Selanne, a finn válogatott játékosa két fogát is elveszítette, miután szerdán az amerikai Derian Hatcher ütőjével arcon vágta az északiak 4-3-as sikerével végződött negyeddöntőn. "Természetesen csalódott vagyok a fogaim elvesztése miatt, de úgy gondolom, ennyi belefér az aranyéremért" - nyilatkozta derűlátóan az Anaheim Mighty Ducks 35 éves csatára.

Ha az eddigi hat meccsét megnyerő Finnország valóban az élen végezne, akkor Selanne szerint hazája valamennyi fogorvosa ingyen vállalná a kezelését. A "Repülő finn" becenevű támadó eddig hat gólt szerezett a torinói ötkarikás játékokon. Csapata az 23-5-ös gólkülönbséggel jutott be a négy közé.