A fényképe miatt nem úszhatott Eric, az Angolna

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Olimpiai dicsőségről álmodozott, de kénytelen egy egyenlítői-guineai bárból végigkövetni az athéni versenyeket Eric Moussambani, a sydneyi játékokon híressé vált "gyorsúszó". Az Angolna becenéven ismert közönségkedvenc nem tudott Görögországba utazni, mivel hazájának hatóságai nem rendelkeztek róla az utazási engedélyhez szükséges fényképpel.

"Ez elcsüggesztett, és megtört engem. Bárcsak ott lehetnék. Nagyon szomorú vagyok" - mondta egy brit újságírónak két szendvics között a nyugat-afrikai ország leghíresebb úszója egy malabói bárban, miközben szeme a televíziós közvetítésre tapadt.

Moussambani állítása szerint rengeteget edzett Spanyolországban az athéni játékokra, ugyanis hazájában csak két kisméretű uszoda van. Mint mondta, a hatóságok hibájából nem juthatott el Görögországba, mivel a tisztségviselők elvesztették az általa idejében megküldött igazolványfotót. Nagy bánatában a 24 éves úszó egy ideig nem fog gyakorolni, de már lélekben készül a következő világversenyre.

Moussambani 2000-ben a 100 méteres férfi gyorsúszásban 73 induló között a 71. lett, miután két vetélytársát rossz rajt miatt kizárták. Az afrikai sportoló az előfutamban - a végén már kissé fuldokolva - elképzelhetetlenül rossz, 1:52.72 perces eredménnyel ért célba. Az ausztrál lelátó azonban tombolt.