Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Aján Tamás, a MOB főtitkára lesz a 2004-es olimpia magyar előkészítő bizottságának elnöke, tagjai pedig a MOB további vezetői: Babati Lajos, Köpf Károly, Molnár Zoltán, Nagy Zsigmond, valamint a sportkórház orvosa, Tállay András. Nem okozott meglepetést a csapatvezető kijelölése sem: ismét Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója tölti be a tisztséget, akárcsak az utóbbi két olimpián, Sydneyben és Salt Lake Cityben. Molnár dolgozott a csapatirodán másik három olimpián, Barcelonában, Atlantában és Lillehammerben is. Bízik abban, hogy ennyi tapasztalat birtokában már kevesebb váratlan problémával találja szemben magát.

Egyelőre havonta tart majd ülést a tegnap megválasztott előkészítő bizottság, de tagjai a kapcsolatot eddig is tartották a görög szervezőbizottsággal, részt vettek már csapatvezetői értekezleten Larnacában, és még az idén elutaznak Athénba. Ezek rutinfeladatok, de fontosak: végigjárják a helyszíneket, az olimpiai falut, tapasztalatot szereznek a közlekedésről. Többek között arra keresnek választ, hogy a kajak-kenusok az olimpiai faluban lakjanak-e, vagy a versenyszínhely közelében kell külön szállást bérelni számukra.

A NOB megküldte a nemzeti olimpiai bizottságoknak a kvalifikációs programot - most már csak a vívók műsora nem végleges, a végrehajtó bizottság Kuala Lumpur-i ülésén, május 23-án határoznak arról, hogy marad-e 2004-ben is a kardozók és a női tőrözők csapatversenye.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy Sydneyhez képest is szigorodnak a részvételi feltételek, még abban a két sportágban - az atlétikában és az úszásban - is, amelyikben a szint teljesítése nélkül is küldhettek versenyzőt a kvalifikációt nem szerző országok.

Athénban biztosan nem lesznek olyan színfoltjai az olimpiának, mint Eric Moussambani, az Angolna, aki a 100 méteres gyorsúszás selejtezőjében az életéért küzdött a medencében. A sportág nemzetközi szövetségének ugyanis jóvá kell hagynia a benevezett versenyzők névsorát, és csak megfelelő teljesítménnyel lehet eljutni az olimpiára, egyes számokban pedig egyáltalán nem hígítják föl a mezőnyt.

Molnár Zoltán szerint elképzelhető, hogy akár kétszázötven magyar versenyző jusson el Athénba, vagyis ötvennel több, mint ahány 2000-ben versenyezett. A létszámot nagyban befolyásolják a csapatsportágak eredményei, sok függ attól, hogy a férfi röplabdában, illetve női kosárlabdában és vízilabdában lesz-e a magyar induló, a sportágfejlesztési törekvések mindenesetre ezt célozzák. Két éve csak a vízilabdázók és a női kézilabdázók jutottak túl a kvalifikációs tornákon.

A utánpótlás támogatására létrehozott Héraklész-programot sikeresnek tartják és szívesen folytatnák, az olimpiai bizottság vezetői csak annyi változást szeretnének, hogy a jövőben az ő véleményüket is vegyék figyelembe a sportágak kiválasztásakor.

A MOB elnökségi ülésen gratuláltak a testület két, ismét országgyűlési képviselővé választott alelnökének, Baráth Etelének (MSZP) és Gémesi Györgynek (MDF), továbbá köszöntötték Schmitt Pál elnököt, aki hétfőn lesz hatvanéves.

Lépesfalvi Zoltán

Korábban:

Fórum:

Olimpia