Fazekast megfosztották az aranytól

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megfosztották hétfői aranyérmétől Fazekas Róbertet, a diszkoszvetésben első helyen végzett magyar sportolót. A keddi díjátadáson így a dobogó tetejére a litván Virgilijus Alekna állt, az ezüstérmes Kővágó Zoltán, a bronzérmes az észt Aleksander Tammert lett. Annus Adriánra információink szerint újabb vizsgálat várhat.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú
Fórum:Fazekas doppingolt?

Magyar doppingtörténet Szanyitól Fazekasig



Dr. Pikó Károly, az atlétacsapat orvosa azt is közölte, hogy Fazekast amellett, hogy kizárták a versenyből, az olimpiai falu azonnali elhagyására is felszólították. Mindez azonban csakis formaság, ugyanis a magyar sportoló hétfő óta "eltűnt", állítólag barátaival a városban tartózkodik.

Forrás: MTI

A tv2 Aktív című műsorában Pál Gábor, Fazekas sajtótitkára azt mondta, Fazekas fellebbezni fog a döntés ellen, az ügyben csütörtökön, Szombathelyen tart sajtótájékoztatót. Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára elmondta, 10 nap alatt kell a teljes dokumentációt összeszedni, s 21 napon belül lehet fellebbezni a döntés ellen, ahogy fogalmazott, a többi már az IAAF jogászainak kezében van.

Vida József, a magyar sportoló edzője nem kívánt nyilatkozni, az időközben Szombathelyre hazatérő szakember azt mondta, ilyen távolságról inkább nem kommentálja a történteket.

Információink szerint az olimpiai faluból időközben kiköltözött Annus Adriánt is újra ellenőrizni szeretnék, így szállodája előtt a helyi rendőrség várja a magyar atléta felbukkanását. A sportolók ugyanis augusztus 29-ig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság "fennhatósága" alatt állnak, azaz ezen időszakban bármikor ellenőrizhetik őket. (Az MTI ellenben úgy értesült, Fazekas a döntés után Annussal együtt, gépkocsival hazaindult.)

Az éremátadás után sikerült szóra bírnunk Kővágó Zoltánt, aki nem tűnt boldognak. "Nem tudok maradéktalanul örülni az ezüstnek, lehet, egymillió forinttal többet kapok, de ez nem boldogít egyáltalán. Különben is, az igazi különbség az első és a második hely között, nem pedig a második és a harmadik között van. Nem tudom, hol vannak Fazekasék, bár jó a viszony közöttünk, más klubban készülünk, így nem tartjuk szorosan a kapcsolatot.

A negyedik helyről a dobogóra lépő észt Aleksander Tammert Amerikában tanul, így kérdésünkre könnyedén válaszolt angolul. Nem is rejtette véka alá a véleményét a módosított eredménnyel kapcsolatban.

"Úgy vélem és azt érezzük mindannyian, ha valaki csal, el kell venni az érmét."

- Igaz az, hogy atlétaberkekben régóta gyanúsnak tartották Fazekas eredményeit?
- Igen, azt mondhatom, van alapja a megállapításnak.

- Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a magyar dobóatléták nem népszerűek?
- Ennek is van alapja - mondta Tammert, majd elmosolyodott.

Az olimpia történetében eddig tizenegyszer fordult elő, hogy olimpiai bajnokot megfosztottak doppingolás miatt az aranyérmétől: a legismertebb Ben Johnson 1988-as esete volt, amikor a kanadai bukott meg a 100 méteres síkfutás után. Pár napja, Athénben a női súlylökés győztesét, Irina Korzsanyenkót zárták ki.

A magyarok közül eddig két olimpián négy sportoló akadt fenn: 1988-ban Csengeri Kálmán és Szanyi Andor súlyemelő, idén pedig Kecskéz Zoltán súlyemelő mellett Fazekas Róbert.

módosított végeredmény
férfi diszkoszvetés, olimpiai bajnok:
VIRGILIJUS ALEKNA (LITVÁNIA) 69,89 m
2. KŐVÁGÓ ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG) 67,04
3. Aleksander Tammert (Észtország) 66,66
3. Vaszilij Kaptyuh (Fehéroroszország) 65,10
5. Frantz Kruger (Dél-afrikai Köztársaság) 64,34
6. Casey Malone (Egyesült Államok) 64,33
...11. MÁTÉ GÁBOR (MAGYARORSZÁG) 57,84