Vágólapra másolva!
Az 1991-es athéni úszó Európa-bajnokság nem csak Egerszegi Krisztina szédületes, 200 háton elért világcsúcsa miatt került be a világ sportjának históriáskönyvébe. Itt tűnt fel egy akkor 22 éves, nyurga volgográdi úszó, bizonyos Alekszandr Popov, aki azóta a valaha élt legnagyszerűbb sprinterré nőtte ki magát - s még most, 33 évesen is "növőfélben" van. Legalábbis tavalyi nagy visszatérése, a barcelonai világbajnokságon aratott három remek győzelme is ezt látszik alátámasztani.
Vágólapra másolva!

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból

Az Aquatic Centre három uszodát is magába foglal, itt rendezik majd az úszó-, a szinkronúszó, a műugró és a vízilabda-versenyeket - csütörtökön például az orosz férfi válogatottal futottunk össze a medence partján.

Az Olimpiai Park grandiózus létesítmény, amíg a fő sajtóközponttól elgyalogol az ember a medencékig, bokáig lejárja a lábát. De mielőtt elindul az MPC (Main Press Centre) betűszóra keresztelt "hodálytól", kint a járda szélén két sombrerós mexikói atyafiba botlik.

A két úr León városából érkezett, és az olimpiát használja ki arra, hogy tiltakozzon Fox mexikói elnök csalárd politikája ellen. A jókora táblán ugyanis - amit maguk előtt tartanak - a következő szöveg olvasható: "Kedves Fox elnök úr! Ugyan mi történt az ígéreteivel?! Nem tartotta be őket!"

Egyikük egy mexikói, másikuk egy görög zászlót lobogtat - fő a mexikói-görög barátság -, ám az az igazság, hogy egyetlen járókelő sem jön lázba a nyilvánvaló elnöki csalárdság olvastán... Odaát, a medencében pedig gyakorol Alekszandr Popov, a gyorsúszás sztárja, aki hosszas odüsszeiája végén Ausztrália érintésével most éppen Svájcban telepedett le.

A valaha megkéselt, hatalmas elszántsággal szinte újjászülető úszó - becenevei: Szása, Orosz Rakéta, Jégember, Nagykutya -, Gennagyij Tureckij tanítványa három olimpián négy arany- és öt ezüstérmet szerzett, világbajnoki kollekcióját hat arany-, négy ezüst- és egy bronzérem alkotja.

Sydney után úgy tűnt, az ausztrál Klim, a holland Van den Hoogenband és az amerikai Gary Hall, valamint Jason Lezak állva hagyja, de tavaly Barcelonában megmutatta, ki az úr a háznál.

Az 1996-os atlantai olimpia után egy hónappal Moszkvában az utcán fényes nappal hasba szúrták - három csecsen dinnyeárus -, a penge elvágott egy artériát, megsértette az egyik veséjét és a tüdőburkot. Egy átlagember belehalt volna - Popov három hónap után már újra úszott, és az 1997-es sevillai Európa-bajnokságon megnyerte az 50 és a 100 gyorsot.
Mindez alighanem a sporttörténelem legnagyobb csodái között említendő bravúr.
Utána ezt nyilatkozta a The New York Timesban: "A szívemet és az agyamat nem érte a kés, miért ne szedtem volna össze magam?"

Popov még ma is heti 80-90 kilométert úszik, napi hat órát tölt a vízben. A sydneyi olimpia előtt beiktatta a tornát az edzésprogramjába, talán ezért is jobb ma, mint 13 évvel ezelőtt.
Popovnak két példaképe van, mindkettővel jó barátságot ápol: az egyik a nagy előd, Vlagyimir Szalnyikov, a másik a rúdugró Szergej Bubka.

Popov már aktív úszóként legenda lett: 1999-ben beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai közé. Aki azt hiszi, 1992 és 1996 után nem duplázik harmadszor is 50 és 100 gyorson, az azért nagy összegben ne fogadjon erre.