Sabonisszal az olimpiai arany a cél

Vágólapra másolva!
Arvydas Sabonis, a minden idők legjobb európai kosárlabdázójának nemrégiben megválasztott litván center 40 éves korában ott lesz az athéni olimpián, s vezérletével a balti ország válogatottja esélyes akár az aranyéremre is - vélik a legutóbbi három olimpia bronzérmesének szövetségi vezetői. Abban mindenesetre az egész kosárlabdavilág megegyezik, hogy vége azoknak az időknek, amikor előre oda lehetett adni az aranyérmet az Egyesült Államok NBA-sztárokból verbuvált válogatottjának.
Vágólapra másolva!

A litván szövetség szóvivője, Romualdas Brazauskas Szerbia és Montenegro, továbbá Argentína együttesét, a legutóbbi, 2002-es világbajnokság arany- és ezüstérmesét emlegeti még az esélyesek között, de például Pau Gasol, a Memphis Grizzlies 215 centis katalán óriása szerint Spanyolország is az éremszerzés szándékával utazik a görög fővárosba.

"Nem feltétlenül a Team USA az esélyes, szemben az elmúlt három olimpiával. Főleg úgy, hogy Shaquille O'Neal, Kobe Bryant, Kevin Garnett, Vince Carter, Ray Allen, Kenyon Martin és még egy rakás sztár lemondta a részvételt. Tavaly megnyertük az Európa-bajnokságot, 2000-ben, Sydneyben csak 85-83-rs kaptunk ki a Dream Teamtől, most nem fogjuk beérni egy bronzéremmel" - állítja Brazauskas.

A jelenlegi két litván NBA-sztár, a 221 centis Zydrunas Ilgauskas a Cleveland Cavaliersből és Darius Songaila (206) a Sacramento Kings kosarasa nem biztos, hogy ott lesz Athénban. Így is bivalyerős lesz azonban a válogatott: Sabonis (221 cm, 132 kg), a Zhalgiris Kaunas tulajdonosa és centere, Arvydas Macijauskas, a Tau Cerámica 192 centis gólgyárosa (Dávid Kornél klubtársa), Sarunas Jasikevicius, az Európa-kupagyőztes Maccabi Tel-Aviv hasonló magasságú ponttermelője, továbbá az orosz liga két legjobbja, Ksistof Lavrinovicius az Ural-Great Permből és Saulius Stombergas a Kazanyból.

Sabonis volt a nemrég befejeződött litván bajnokság hőse, a Portland TrailBlazers egykori ásza vezérelte a 4:0-s "söprésre" a Zhalgirist a Lietuvos Rytas elleni döntőben. "Sabas" az idén 14 évi távollét után tért vissza Kaunasba, spanyolországi és tengerentúli profi karriert követően. Sabonis a nyolcvanas években három szovjet bajnokságot nyert a Zhalgirisszal, egy olimpiai és két Eb-aranyérmet ugyancsak a szovjet válogatottal, majd két olimpiai bronzot immár a litván nemzeti együttessel. (Sydneyben már nem játszott.)

Mike Dunleavy, aki Sabonisnak edzője volt Portlandben, 2001-ben azt mondta, az NBA egyetlen centere sem lett volna képes tartani Sabonist a fénykorában, még Shaquille O'Neal sem. Sajnos azonban "Sabas" csak 30 évesen kapott lehetőséget arra, hogy csatlakozzon a TrailBlazers csapatához.

Alekszandr Gomelszkij, a szovjet-orosz kosárlabdázás edző-pátriárkája pedig egyenesen azt nyilatkozta: "Sabonis az elmúlt száz év legnagyszerűbb európai kosarasa."

Márpedig korábban nem kosárlabdáztak kontinensünkön.

Ch. Gáll András