Nincs magyar csapat az öttusa-vb férfi döntőjében

Vágólapra másolva!
A három magyar közül csak kettő jutott be a moszkvai öttusa-világbajnokság férfi hagyományos versenyének döntőjébe, így nem lesz teljes a csapat. Erre a 2000-es, ugyancsak olimpia előtti világbajnokságon, az olaszországi Pesaróban került utoljára sor.
Vágólapra másolva!

Kállai Ákosnak és Balogh Gábornak nem okozott gondot a fináléba kerülés, előbbi győzött, utóbbi negyedik lett csoportjában. Horváth Viktor viszont csak tizennyolcadikként futott a célba mezőnyében, márpedig - lévén, hogy a 97 induló három csoportban versenyzett - a vasárnapi szereplés lehetőségének biztos kiharcolásához az első tíz között kellett végezni, eredmény alapján pedig továbbjutott még a három tizenegyedik közül kettő.

Balogh az A jelű mezőnyben a lövészetet 185 körös teljesítménnyel, az ötödik legjobb eredménnyel zárta, úszásban pedig 2:08.35 perccel a nyolcadik időt érte el, majd vívásban 19 győzelemmel hatodik lett. A futásnak harmadikként vágott neki, s kényelmes, lendületes tempóban teljesítette a 3000 métert.

Kállainak először a páston kellett bizonyítania, s igazolta is, hogy ebben a számban ő az egyik legjobb, 21 győzelemmel, mindössze egy sikerrel elmaradva az 1000 ponttól holtversenyben a második helyet szerezte meg a C csoportban. Az úszásban ugyan 2:17.76-tal csak 32. lett, de 182 körös, harmadik helyet érő lövészetével visszaküzdötte magát az élbolyba. Negyedikként rajtolt az utolsó számban, majd hamar felzárkózott, s végül egy hatfős csoport élén ért célba.

A B csoportban Horváth 180 körös lövészettel indított, ezzel nyolcadik volt, később 2:06.26-ot úszott, ami kilencedik helyet ért számára. A folytatás azonban egyáltalán nem sikerült neki, a páston csupán 13 győzelmet aratott, s összetettben visszacsúszott a 16. pozícióba, ahonnan a futás során - noha mindent megtett érte - nem tudott előrelépni.

"Igaz, hogy ebben a hónapban másfél hetet kihagytam a bokasérülésem miatt, de ettől azért még mehetett volna a vívás. Egyáltalán nem éreztem a távolságot és a ritmust, aztán pedig ahogy haladtunk előre, egyre másra kaptam az instrukciókat, amik még inkább összezavartak. A lövészetem annak tükrében, hogy mostanában hogy megy, nem volt rossz, és jól is úsztam, bár az meglepett, hogy ennyire elfáradtam. A futás előtt már nem sok esélyt adtam magamnak, mivel előttem csupa jó futó indult és mögöttem is akadt, aki ebben a számban meg szokott előzni" - elemezte kiesése okát Horváth.

Érdekesség, hogy nem jutott a döntőbe a tavalyi győztes német Eric Walther és az egy éve ezüstérmes svéd Erik Johansson sem.

Eredmények:
A csoport:
1. Vahktang Jagorashvili (amerikai) 4292 pont
2. Jan Veder (német) 4292
3. Michal Michalik (cseh) 4292
4. Balogh Gábor 4288

B csoport:
1. Csien Csen-hua (Quian Zhenhua, kínai) 4336 pont
2. Steffen Gebhard (német) 4336
3. Andrejus Zadnieprovskis (litván) 4332
...18. Horváth Viktor 4068

C csoport:
1. Kállai Ákos 4284 pont
2. Michael Brandt (svéd) 4280
3. Sergio Salazar (mexikói) 4280

Szombaton a nők hagyományos versenyének döntőjére kerül sor többek között Vörös Zsuzsannával, Füri Csillával és Szatmári Adriennel.