Vágólapra másolva!
Már csak száz nap van hátra az athéni nyári olimpiai játékok rajtjáig, s a visszaszámlálás e kerek számhoz érkezett pontján a Magyar Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatóján a magyar csapat új formaruháját is megcsodálhattuk.
Vágólapra másolva!

Az igazán illusztris helyszínen, a Stefánia-palotában rendezett sajtótájékoztatón abszolút "telt ház" volt, hiszen a MOB meghívta az olimpiára már kvalifikációt szerzett sportolóinkat és a sikerekben részes szakvezetőket is, s örvendetes, hogy a létszámot tekintve már biztosan "nagy csapattal" megyünk Athénba. Ami a versenyzőket illeti, 220-230 indulónk részvétele valószínűsíthető, s nagyobb csapattal csak az 1980-as moszkvai (261) és az 1972-es müncheni (232) ötkarikás játékokon vettünk részt. A magas athéni létszámunkban nagy szerepe van annak, hogy négy csapatunk is kvótát szerzett. Mi több, férfi vízilabda- és kézilabda-, valamint női vízilabda- és kézilabda-válogatottunk is éremesélyes, s azt se feledjük, hogy férfi pólósaink címvédők.

Jelen állás szerint Athénban a magyar csapat mellett húsz sportágban negyvenöt szakvezető tevékenykedik majd, az egészségügyi csoport pedig harmincegy fős. Ám minden bizonnyal még ezek a listák is bővülnek.

"Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszához érkeztünk, s a játékok rajtjáig még kemény munka vár a versenyzőkre, akiknek ehhez is sok sikert kívánok! Nagy csapattal utazunk az olimpiára, s az már biztos, hogy csinosak leszünk" - szögezte le Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, s megállapításával nem sokkal később a hallgatóság nyíltszíni tapssal jelezte egyetértését, amikor megcsodálhatta a magyar csapat új adidas olimpiai formaruháját. A versenyzők melegítője, amelyben remélhetőleg minél többen lépnek majd fel a dobogóra, a színösszeállítását tekintve az 1988-asra és az 1992-esre emlékeztet: a meggypiros és a fehér szín dominál rajta, a karon és a lábon pedig piros-fehér-zöld csík fut végig rajta. Mint megtudhattuk, a meggypiros szín "visszahozatalát" két olimpiai bajnokunk, a kardvívó Szabó Bence és a kajakozó Gyulay Zsolt kezdeményezte, akik történetesen éppen ilyen színűben vették át az aranyérmeiket.

Schmitt Pál szólt az elkövetkezendő hetek hivatalos olimpiai vonatkozású programjairól is. Eszerint a versenyzőink hagyományos olimpiai fogadalomtételére május 29-én a Nemzeti Színházban kerül sor, ahova a meghívást elfogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök is. A MOB elnöksége július 6-án ülésezik, a végleges csapathirdetés pedig a július 17-i MOB-közgyűlésen történik meg.

A MOB első számú vezetője azt is elmondta, hogy a hatalmas létszám miatt tökéletes előkészítésre van szükség, hiszen akár egy kisebb hiba is végzetes lehet. "Michael Schumacher győzelméhez legalább húsz-huszonöt szakember járul hozzá, nálunk szintén szükség van az edzők s más segítők jó munkájára" - illusztrálta Forma-1-es hasonlattal a helyzetet. Schmitt Pál arról is szólt, hogy kiterjedt lesz a meghívottak köre, korábbi klasszisok és a támogatók képviselői is a helyszínen szurkolnak majd a sikerekért.

Aján Tamás, a MOB főtitkára fontos témáról szólt, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy speciális bizottságának május végi tanácskozásáról tett említést. Ez a testület mondja ki ugyanis a végső szót abban a tekintetben, hogy az állampolgárságot váltó versenyzők közül kik képviselhetik új hazájukat Athénban. Hozzávetőleg száz sportoló vár a kedvező elbírálásra, s három sportágban mi is érintve lehetünk: kajak-kenuban, vízilabdában és kézilabdában. Mindez Janics Natasát, Gergely Istvánt és Vlagyimir Hernandezt érintheti, amennyiben a szakvezetők beválogatnák őket az olimpiai csapatba. A sportvezető azt is közölte, hogy az olimpiára csak olyan versenyző utazhat Magyarországról, aki legalább egy doppingvizsgálaton átesett. A tiltott szerek használatára "érzékeny" sportágban ennél több teszt lesz.

Molnár Zoltán MOB-igazgató az idei felkészülés anyagi vonzatairól számolt be: az 1,495 milliárd forintos állami támogatásból egymilliárdot már felhasználtak. Az olimpiai bizottság saját forrásból 175 millióval járul hozzá az athéni szerepléshez, ezt 248 milliós állami támogatás egészíti ki. Molnár Zoltán elmondta, hogy még cselgáncsban, strandröplabdában, teniszben és triatlonban várható magyar kvóta, így akár a 230-at is elérheti az indulói létszám. Az ország sportbeli elismertségét mutatja, hogy húsz sportágban 45 szakvezetőt kértek fel arra, legyen tagja különféle delegációknak, működjön közre technikai szakértőként az ötkarikás játékokon.

A szeptember 17. és 28. közötti paralimpiáról Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke beszélt. Elmondta, hogy 19 sportágban 143 nemzet képviselteti magát, a magyarok elég kis létszámban. A kvalifikációs követelményeknek 35 sportoló felelt meg.

A sajtótájékoztatóba telefonon Athénból bekapcsolódó Vajda László, az ötkarikás játékok szervezőbizottságának egyik igazgatója megnyugtatta a jelenlévőket, mondván, a sajtóhírek egy része megalapozatlan, biztos, hogy nagyszerű házigazda lesz a görög főváros. A szerda hajnali robbantásos merényletre is kitérve közölte: jelenleg semmi sem utal arra, hogy a cselekmény kapcsolódna az olimpiához. Vajda azt is elmondta, hogy az úszók korábban elhalasztott tesztversenyét a tervek szerint június 9-12-én bonyolítják le.

Fábik Tibor

[origo]/MTI