Áldatlan athéni állapotok 100 nappal az olimpia előtt

Vágólapra másolva!
Szerdától már csak 100 nap van hátra az athéni olimpia augusztus 13-ai nyitó ünnepségéig, és a görög szervezők az egyre gyűlő elmaradások miatt már csak a csodában bizakodnak.
Vágólapra másolva!

A házigazdák a főváros minden építési területén éjjel-nappal, három műszakban próbálják a hajrában bepótolni az elvesztegetett időt, az 1997 óta tartó előkészületek első három évének tétlenségét.

"Egyetlen percet sem hagyhatunk elveszni" - hangoztatja folyamatosan Gianna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság (ATHOC) elnöke, akinek munkatársai szerint már nem jutnak eszébe újabb közhelyek a súlyos helyzet szemléltetésére. Az áldatlan állapotokra utal az is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) története során először - biztosai révén - a helyszínen felügyeli a munkálatok finisét.

A rendezők töretlen optimizmusát azonban a hétfőn üzembe helyezett forgalomfigyelő rendszer mellett az is növeli, hogy az előrejelzések szerint az athéni polgárok 43 százaléka szabadságra megy augusztusban, így várhatóan elmarad a nyári közlekedési káosz. A kormány mindazonáltal nem engedélyezi a vakációt a szemétszállításban, egészségügyben, tömegközlekedésben, bankokban, postán és rendfenntartásban dolgozóknak.

Azt viszont a helybéliek is elismerik, hogy kisebb csodára lenne szükség a metropoliszt a repülőtérrel összekötő új vasútvonal befejezéséhez: a szakasz felén még hiányoznak az elektromos vezetékek, noha az első szerelvénynek július elején már ott kellene végiggördülnie.