Vágólapra másolva!
Elképesztő érzelmi hullámvasút, egy megszerzett, majd elveszített második rajthely, egy pont nélküli futam és egy hetedik hely után a dobogó tetejére állhatott Michelisz Norbert a túraautó-világkupa szlovákiai hétvégéjének főfutamán. 

A BRC Racing Team magyar versenyzője az élről rajtolhatott, miután a szombati időmérőn megszerezte a pole pozíciót. A 2018-ban debütáló sorozatban, a WTCR-ben ez volt az első győzelme, legutóbb 2017-ben Japánban még a WTCC-sorozatban nyert futamot. A magyar versenyző második hazai versenyének nevezte a Dunaszerdahely melletti Szlovákia Ringen rendezett világkupa-fordulót.

Michelisz hétvégéje nem indult simán: hiába szerezte meg a második helyet a pénteki időmérőn, a Hyundai i30 N TCR szabálytalan turbóteljesítménye miatt törölték az eredményét,

így a szombati első versenyen a mezőny végéről indulhatott.

Azt a futamot a boxban, pontok nélkül fejezte be. A hétvége második időmérőjén aztán mindent beleadott, meg is nyerte a kvalifikációt, ami az első rajthelyet - és azzal egyenes utat a dobogó tetejére - jelentett neki.

A fordított rajtrácsos szombati futamon a tizedik helyről indult, lendületes, de kíméletes versenyzéssel a hetedik helyig jött fel. A vasárnap déli főfutamon az első helyről indulva nem talált ellenfélre, jól kapta el a rajtot, egyszer sem hibázott a versenyen, és most rajta kívül álló tényezők sem hátráltatták.

"Régóta vártam erre a pillanatra, főleg, hogy a hétvége nem úgy indult, ahogy szerettük volna. Nagyon csalódott voltam az elvesztett második rajthely miatt, de most elmondhatatlanul boldog vagyok.

Ez a győzelem visszaadta a reményeimet a bajnokság tekintetében.

Nagyon koncentráltam a rajtnál, mert ha itt elrontja az ember, akkor azért nagy árat fizethet, jól sikerült eljönnöm, tudtam zárni az ívet Aurélien előtt, onnantól kezdve minden csak rajtam múlt.

"Rengeteget segített, hogy itt volt a családom, a feleségem, Johanna, és a nagyobbik lányom Mira is. Még tanulom, hogyan lehetek jó apa, rendkívül érzelemgazdag pillanatok ezek most nekem" - mondta a futamgyőztes magyar versenyző az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón.

Michelisz a dobogón Szlovákiában Forrás: Origo

A rajt utáni balesetben négy autó is kicsúszott, a mezőny körökön át a biztonsági autó mögött haladt. Az újraindításkor a Michelisz mögött álló Yvan Muller kiesett, így a bajnokságban második helyen álló francia versenyző nem szerzett pontot a főfutamon. Szintén pont nélkül zárta a vasárnapi versenyt Michelisz csapattársa, a bajnokság élén álló Gabriele Tarquini, valamint az összetettben harmadik Yann Ehrlacher.

A magyar versenyző a pole pozícióval, valamint a második versenyen elért hetedik hellyel és a győzelemmel együtt szerzett pontokkal

összetettben feljött a harmadik helyre, most 176 ponttal üldözi a második helyen álló Mullert, és az éllovas Tarquinit.

A szlovákiai főfutamon a Zengő Motorsport versenyzője, Szabó Zsolt a pontszerző tizedik helyen ért célba. A másik zengős pilóta, Nagy Norbert most nem tudta befejezni a versenyt, de a fordított rajtrácsos szombati futamon másodikként ért célba.

A túraautó-világkupa most hosszú nyári szünetre megy, szeptember utolsó hétvégéjén, a kínai Ningbóban folytatódik a bajnokság.