A Bayern és Lewandowski ellen Messi már kevés lesz

Lewandowski
08 August 2020, Bavaria, Munich: Football: Champions League, knockout rounds, round of 16, second leg: FC Bayern Munich - FC Chelsea at the Allianz Arena. Munich's Robert Lewandowski (2nd from right) cheers with his team mates after his goal to make it 4-1. Photo: Sven Hoppe/dpa
Vágólapra másolva!
Rendhagyó módon, semleges helyszínen, egymeccses párharcokkal fejeződik be a Bajnokok Ligája idei sorozata. A koronavírus-járvány miatti kényszer Lisszabonba vezényelte a legjobb nyolc csapatot, nevezetesen az Atalantát, az Atlético Madridot, a Barcelonát, a Bayern Münchent, a Lyont, a Machester Cityt, a PSG-t, és az RB Leipziget. Az ágakat az Európai Labdarúgó Szövetség már júliusban kisorsolta, megvizsgáltuk a negyeddöntőket és az esélyeket.

Bayern München - Barcelona

Az egyik legpikánsabb párharc, akár BL-döntőnek is beillene. Legalábbis névlegesen. Hiába ugyanis Lionel Messi, jelenleg nincs egy szinten a két csapat.

A hatszoros aranylabdás zsenialitását idén Robert Lewandowski minimum egálra hozza, a többi csapatrászben pedig - és főként csapatként - a müncheni alakulat sokkal meggyőzőbb, mint a katalán.

A Barca védelme finoman szólva sebezhető, Marc-André ter Stegen olykor földöntúli bravúrjai nélkül a La Liga ezüst és a BL-továbbjutás is veszélyben lett volna. Persze nem legutóbb, a Napoli ellen, bár az olaszországi 1-1 ott is némi aggodalomra adhatott okot, a Nou Campban egyértelműsítette a Barca, melyik a jobb csapat. Akkora különbség azonban nem volt a felek között, mint a Bayern - Chelsea párharcban, Frank Lampard újjáalakuló, megfiatalított együttese ellen ugyanis a bajorok valóságos erődemonstrációt tartottak.

Londonban 3-0-ra, Münchenben 4-1-re nyertek, a támadófutballal és agresszív letámadással szemben, amit Hansi Flickék idén produkálnak, egész biztos, hogy a Barcelonának is meggyűlik majd a baja.

Robert Lewandowski és a Bayern túl nagy falat lesz Lionel Messi és a Barcelona számára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Nem utolsó sorban pedig a már említett Robert Lewandowski két dolog miatt is extrán motivált lehet: az idei szezonba 53-szor eredményes csatár

a BL-ben 13 gólt szerzett, ez csupán néggyel kevesebb, mint Cristiano Ronaldo 2013/14-es szezonban felállított, 17 gólos abszolút rekordja.

Másrészt a szurkolók és szakértők többsége egyetértett abban, hogy ha a France Football nem törli el az idei Aranylabda-szavazást, csakis a lengyel győzhetett volna. Márpedig ki ellen bizonyíthatná mindezt a 31 éves támadó, ha nem a hatszoros díjazott Messi ellen? Kulcsemberek sem eltiltás, sem sérülés miatt nem hiányoznak majd a keretekből, ám tartjuk magunkat a bevezetőben leírtakhoz, csak nevében lesz rangadó a mérkőzés, magabiztos Bayern továbbjutást várunk.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Manchester City - Lyon

A legegyértelműbb párharc a négy közül, annak ellenére, hogy a Lyon hatalmas meglepetésre a Juventust búcsúztatta a nyolcaddöntőben. Memphis Depay visszatérése komoly erősítés francia oldalon,

Guardiola együttese azonban kizárt, hogy egy ekkora lehetőség kapujában éppen az Olympique ellen vérezzen el.

Évek, sőt lassan évtizedek óta köztudottan a BL-trófeára fáj a foga a City vezetőségének, most pedig reális esélye van az angol csapatnak a végső győzelemre - a fogadóirdoák is Guardiola alakulatának sikerére fizetnek a legkevesebbet. Az önbizalommal sem lehet hiány, hiszen a Real Madridot kettős győzelemmel lépték le a kékmezesek .Bár Agüero sérülése a hírek szerint nem jött rendbe, így a végső tornát az argentin nélkül kell abszolválnia

a Citynek, van olyan mély és minőségi kerete, hogy egyik legjobb gólszerzője hiányát se érezze meg.

A Lyon a nyolc közé jutással minden várakozást túlteljesített, most viszont már azon is meglepődnénk, ha megnehezítenék a manchesteriek dolgát a szombati negyeddöntőben.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Atalanta - PSG

Habár első hallásra egyértelműnek tűnhet ez a csata,

Gian Piero Gasperini együttese az utóbbi időben mutatott teljesítményével rászolgált arra, hogy ne lehessen elintézni egy karlegyintéssel:

a bergámóiak sorozatban másodszor szerezték a legtöbb gólt a Serie A-ban. Ami viszont óriási érvágás a csapatnak, hogy egyik legjobbja, a Valencia elleni nyolcaddöntő visszavágóján négy (!) gólt szerző Josip Ilicicre nem számíthat, méghozzá olasz sajtóértesülések szerint egészen extrém ok miatt.

A szlovén csatár rajtakapta feleségét egy férfival, ez pedig teljesen padlóra küldte, mentális problémákkal és depresszióval küzd, azon is gondolkozik, hogy felhagy a futballal.

Josip Ilicic négy gólt lőtt a Valenciának, most azonban mentális problémái miatt nem segíthet a csapatán Forrás: AFP/-

Ami viszont az Atalanta mellett szólhat, az a folyamatos játék, hiszen amíg a Serie A küzdelmeit befejezték, addig a párizsiak két nyögvenyelősen megnyert júliusi kupadöntőt leszámítva öt hónapja léptek pályára legutóbb tétmeccsen. Habár hogy magunknak kissé ellent mondjuk, a Lyonnal is ez volt a helyzet a Juventus ellen, aztán tudjuk, mi lett a vége... Thomas Tuchel dolgát viszont tovább nehezíti, hogy Angel Di Maria eltiltás, Layvin Kurzawa és Marco Verratti pedig sérülés miatt biztosan kihagyja a találkozót, a Saint-Étienne elleni Francia Kupa döntőjében

bokasérülést szenvedett Kylian Mbappé játéka pedig kérdéses.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

RB Leipzig - Atlético Madrid

Szerencsére mi, magyarok is érdekeltek leszünk Lisszabonban, hiszen

Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata is bejutott a legjobb nyolc közé, ráadásul az előző kiírás döntősét, a Tottenhemet kiejtve.

Nincs azonban irigylésre méltó helyzetben Julian Nagelsmann, leggólerősebb játékosa,
Timo Werner ugyanis már előzetesen jelezte, hogy a bajnokság végén távozik a Chelsea-hez, nem szerepel a Bajnokok Ligája folytatásában, hogy új csapatával kezdhesse meg a felkészülést a következő idényre. Ha mindez nem lenne elég,

Diego Simeone és az Atlético híres arról, hogy egy meccsen bármely riválisának játékát képes elrontani

- többek között a Barcelona, a Real Madrid, vagy akár a Liverpool is tudna erről mesélni -, kisebbfajta csodára lenne tehát szüksége a lipcseieknek, hogy továbbjussanak.

Gulácsi Péter bravúrjaira alighanem nagy szüksége lesz az RB Leipzignek az Atlético elleni negyeddöntőben Forrás: AFP/John Macdougall

Ami viszont bezavarhat madridi oldalon, az az utóbbi napok megelpő, ám annál aggasztóbb híre:

a csapat két játékosa Ángel Correa és Sime Vrsaljko is koronavírusos lett,

így rájuk értelemszerűen nem számíthat az argentin szakember, ráadásul a tesztelések miatt a tervezettnél egy nappal később, kedden tudtak csak elutazni Portugáliába a matracosok. Hogy ennek milyen hatása lesz a csapat játékára, az a csütörtöki negyeddöntőben kiderült.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Ami a folytatást illeti,

a City-Lyon győztese a Bayern-Barca továbbjutójával találkozik, míg a másik ágon az Atalanta-PSG és az RB Leipzig-Atlétcio nyertesei csapnak össze a BL-döntőért.

A negyeddöntő párosításai:

Augusztus 12., szerda
Atalanta - Paris Saint-Germain
Augusztus 13., csütörtök
RB Leipzig - Atlético Madrid
Augusztus 14., péntek
Barcelona - Bayern München
Augusztus 15., szombat
Manchester City - Lyon