Vágólapra másolva!
Az NB I-es csapatoknak nem volt sok idejük a téli pihenésre és felkészülése, ugyanis egy hónap szünet után szombaton folytatódnak a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) küzdelmei. A folytatást a legjobb helyzetből a Ferencváros várhatja, amely egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is négy ponttal vezet a MOL Fehérvár előtt, ám biztosak lehetünk benne, hogy a székesfehérvári együttes mindent meg fog tenni, hogy ledolgozza a hátrányát. Ami a hátsó régiót illeti, a Kaposvár kilátástalannak tűnő helyzetből próbál majd csodát tenni, mellette pedig minimum öt csapat lehet óriási harcban, hogy elkerülje a kiesést.

A Fehérvár előzne, hatalmas a harc a bennmaradásért

Érdemes először megvizsgálni, hogy ősszel hogyan szerepeltek a csapatok. Az Európa-ligában menetelő Ferencvárosnak – nem sokon múlt, hogy a csoportkörből is továbbmenjen Szergej Rebrov csapata – hiába kellett több fronton is helyt állnia, a bajnokságban is kiválóan teljesített, mindössze a Puskás Akadémia otthonában kapott ki (4-1), mellette három döntetlen és tizenegy győzelem a mérlege, így összesen 36 pontot szerzett. A Fradi legfőbb riválisa, a MOL Fehérvár FC viszont több válatlan vereséget is elszenvedett, összesen négyet, amely, mint tudjuk, Marko Nikolics állásába került.

A régi-új edzőnek, Joan Carrillónak biztosan jól jött a szünet, így volt egy kis ideje, hogy a saját képére tudja formálni a székesfehérvári együttest.

A két legerősebb kerettel rendelkező klub mögött pedig a Mezőkövesd áll, amely bár jelenleg nyolc pont hátrányban van az FTC-vel szemben és az utolsó két meccsét elveszítette, egyértelműen az ősz legnagyobb meglepetése volt. Csak találgatni lehet, hogy tavasszal is képes lesz-e hasonló teljesítményre Kuttor Attila csapata, és esetleg megcsípi-e majd az El-helyek egyikét.

A tavasz egyik nagy kérdése, hogy Joan Carrillónak elég volt-e a felkészülési időszak arra, hogy a saját képére formálja a MOL Fehérvárt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ami a hátsó régiót illeti, az újonc Kaposvári Rákóczi mindössze kilenc pontot szedett össze 16 mérkőzésen, így sereghajtó, de az utolsó őszi fordulóban elért DVSC elleni 4-1-es siker némi reménysugarat adhat a zöld-fehér együttesnek a bennmaradást illetően. Ehhez a tabellát elnézve azért kisebbfajta csodára lenne szükség, mivel a 10. helyen álló Paks előnye nyolc pont jelenleg. A Kaposvár mellett legalább öt olyan csapat van, amelynek nagyon kell figyelnie, ha nem szeretné a következő bajnoki szezont a másodosztályban kezdeni. A ZTE, a Paks, a DVTK, a DVSC és a Kisvárda is ott van a közvetlen veszélyzónában.

A 11., már kieső helyen álló Zalaegerszeg és a 7. helyen tanyázó Kisvárda között mindössze három pont, azaz egyetlen győzelem a különbség,

így egy-egy forduló alatt óriásit változhat a világ.

Nagy visszatérő a Fradinál, bajban lehet az Újpest

A Ferencvárosnál az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a szakmai stáb a téli átigazolási időszakban próbálja kialakítani a nyári keretet, hogy a játékosok az európai kupaszereplés kezdetére már beépüljenek a csapatba, és ne emiatt kelljen esetleg korán búcsúzni a nemzetközi kupától. (Tavaly ez nagyon bejött a címvédőnek, amely bejutott az El-csoportkörbe). A nevek alapján jól erősített az FTC, érkezett a korábbi Honvéd-játékos, Vécsei Bálint a svájci Luganótól, a fiatal tehetséges argentin Gáston Lódico a Lanustól, az utánpótlás-válogatott Szánthó Regő Győrből – aki a jövő embere lehet –, illetve

a nagy visszatérő, a francia élvonalbeli Toulouse-t is megjárt Somália is.

Somália visszatért a Ferencvároshoz, a zöld-fehér szurkolók nagy örömére Forrás: MTI/Bruzák Noémi

„Azért jöttem vissza a Ferencvároshoz, hogy segíthessek a klubnak. Remek benyomásaim lettek, miután találkoztam a vezetőedzővel, jó volt megismerni az új csapattársaimat is. Tudom, hogy taktikailag teljesen mást kell most megtanulnom, mint amikor először játszottam itt, de keményen dolgozok. A legfontosabb, hogy nagy hasznára legyek a csapatnak. Hiába igazoltam el, mindig figyeltem, mi történik a Fradinál. Eldöntöttem, hogy

– árulta el a FradiMédiának Somália.

Távozó oldalon pedig csak olyan neveket találhatunk, akik nem igazán voltak meghatározó játékosok az elmúlt időszakban, mint például Marten Wilmots, Matías Rodríguez, Priskin Tamás és Danilo Ihnatenko. Talán az utóbbi a kakukktojás, bár az ukrán labdarúgó több szerepet kapott, de mivel nem igazán tudott élni vele, így nem tartott tovább rá igényt a Fradi.

A Ferencváros ősi riválisa, az Újpest viszont egyértelműen gyengült télen, így nem akkora csoda, ha a szurkolók türelme is végleg elfogyott.

A közönségkedvenc, Feczesin Róbert távozása lehet a legmeglepőbb, na meg a legfájóbb,

már csak azért is, mert nyolc találatával jelenleg vezeti az NB I góllövőlistáját a másodosztályú Vasashoz került támadó. Feczesin az M4 Sport Átigazolás című műsorában beszélt az okokról.

Feczesin Róbert nagy meglepetésre a Vasashoz igazolt Forrás: vasasfc.hu

és hogy olyat szeretnének nyújtani számomra, hogy az Újpesttől vonuljak vissza" – mondta a 33 éves támadó, aki hozzátette, nagyon kevés negatív üzenetet kapott a lila-fehérek szurkolóitól.

Feczesin mellett pedig Fadgyas Tamás, Kovács Lóránt, Rosy Lubaki, Karol Mészáros és Bojan Szankovics is távozott, utóbbi évek óta alapembere volt a csapatnak. És ha hinni lehet a híreknek, akár Litauszki Róbert, Koszta Márk és Zsótér Donát is távozhat. Ami az érkező oldalt illeti, Bacsa Patrik ingyen került Újpestre a DVTK-tól, Andreias Calcan pedig a román FC Viitorul Constanta együttesét hagyta ott a lilákért, míg Novothny Soma kölcsönből tért vissza.

Egyébként sincs egyszerű helyzetben az Újpest, szinte nincs olyan hét, hogy

ne merülne fel pletyka a klub eladásáról, amelyet azonban a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet eddig mindig megcáfolt.

Egy biztos, érdekes tavasz vár a IV. kerületi csapatra.

Vadócz Krisztián ismét elhagyta a Honvédot, és a Penarol játékosa lett Forrás: Penarol/Facebook

Nemcsak a Fradinál és az Újpestnél, hanem más kluboknál is történtek érdekességek az átigazolási piacon. A MOL Fehérvár eddig nem volt annyira aktív, mindössze a francia-marokkói Lyes Houri érkezett a román FC Viitorul Constantától.

A Honvédhoz visszatért Hidi Patrik, viszont távozott Vadócz Krisztián, méghozzá Diego Forlán csapatához, az uruguayi Penarolhoz.

A Paks maradt a magyar játékosoknál, többek között megszerezte Bertus Lajost (Mezőkövesd) és Szakály Dénest (Siófok). A Kaposvárnál nagy erősítés lehet a korábbi Vidi-játékos, Dinko Trebotic, míg a DVTK kölcsönben három magyar játékost is megszerzett, akikkel erősödhet a csapat: Egerszegi Tamást (Paks), Kiss Tamást (Puskás Akadémia) és Molnár Gábort (Mezőkövesd).

Gőzerővel készültek a csapatok a folytatásra

A legtöbb NB I-es csapat külföldön edzőtáborozott a téli időszakban, méghozzá Spanyolországban, Törökországban, Cipruson és Egyiptomban. Ez alól a ZTE és a DVSC volt a kivétel, az említett két csapat itthon készült a tavaszi folytatásra. A legtöbb klub január elején kezdte el a felkészülést, de például Újpesten már december végén újra találkoztak egymással a labdarúgók. Erre szükség is volt, mert mint említettük, a korábbi évekkel ellentétben most nagyon rövid idejük, mindössze egy hónapjuk volt a csapatoknak.

A Fehérvár és a Ferencváros is kemény ellenfelekkel mérkőzött meg Spanyolországban.

A székesfehérvári csapat egy döntetlent játszott a svájci élvonalbeli Sion ellen (1-1), míg a svájci másodosztályú FC Winterthur (0-1), és két német második ligás csapat, a VfL Bochum (0-2) és a VfB Stuttgart (1-3) ellen kikapott. A bajnoki címvédő FTC is négy edzőmeccset játszott, igaz az eredeti tervek szerint lett volna még kettő Benidormban, de azok a rossz időjárási viszonyok miatt elmaradtak. Szergej Rebrov csapata kikapott a belga élvonalbeli Genktől (1-2) és a Bundesligában szereplő Union Berlintől (2-3). A német másodosztályú Arminia Bielefeld ellen egy gólnélküli döntetlen sikerült elérni, míg az ugyancsak német, de a negyedosztályban szereplő 1. FC Köln második csapatát 3-2-re verte a Ferencváros.

A Fradi kemény felkészülésen van túl Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bár a felkészülési mérkőzésekből messzemenő következtetéseket nehéz levonni – már csak azért sem, mert közel sem mindegy, milyen erősségű ellenféllel mérkőzött meg egy-egy klub –, érdemes megnézni, hogyan teljesített a többi NB I-es csapat. A Honvéd három mérkőzésből egyet, a DVSC négyből hármat, a DVTK háromból kettőt, a Kaposvár négyből hármat, a Kisvárda háromból hármat, a Mezőkövesd ötből kettőt, a Paks háromból egyet, az Újpest háromból kettőt nyert meg. A Puskás Akadémia és a ZTE pedig három találkozóból nem tudott győzni egyszer sem.

Annyi tehát biztos, hogy tavasszal

minden egyes helyért óriási harc várható, és bár megnyugtatónak tűnhet a Ferencváros előnye, Szergej Rebrov csapata sem dőlhet hátra,

hiába kell már csak a bajnokságra koncentrálnia. Érdekes lesz figyelni a Mezőkövesdet is, amely a Puskás Akadémiával és a Honvéd FC-vel lehet nagy harcban a dobogóért, illetve a pontok szerint az Újpesttel is, de az nagy kérdés, hogy mire lesz képes a meggyengült lila-fehér együttes tavasszal. A kiesés elkerüléséért folytatott harcról pedig már tettünk említést, itt az lesz a legnagyobb kérdés, hogy a Kaposvár képes lesz-e csodára, vagy egy év után gyorsan megy vissza a másodosztályba.

Böde Dániel visszatér az Üllői útra

Ami az első tavaszi fordulót illeti, az éllovas Ferencváros a Paksot fogadja, így Böde Dániel először térhet vissza ellenfélként az Üllői útra.

"Érdekes, talán felkavaró lesz, és már kérdezgetik: hogyan fogadnak majd a szurkolók? Nos, hét év alatt szerintem tettem annyit a klubért, hogy tisztelettel fogadjanak

– és azért is, mert a klub ellen sohasem tettem semmi rosszat. Érdekes lesz, és már jönnek a hívások, szerezzek jegyet, emiatt jut eszembe főleg az a meccs. Ha gólt rúgok? Semmi revansvágy nincs bennem, szeretem a Fradit, fontos nekem ma is, szurkoltam az Európa-liga-sikerekért, hét, többségében szép év nem múlik el nyomtalanul. Sok barátom van a csapatban, a klub dolgozói, a szurkolók között, nem lenne ökölrázás, térden csúszás, nem szaladgálnék a szögletzászlót kitépni a helyéből" - mondta az nso.hu-nak a korábbi ferencvárosi támadó a meccsel kapcsolatban.

Böde Dániel először játszik majd a távozása óta a Groupama Arénában Forrás: fradi.hu

A bajnokságban a Ferencváros veretlenségi sorozata 13 meccs óta tart, pályaválasztóként pedig 44 találkozó óta nem talált legyőzőre.

Szombati ellenfele, a Paks ezzel szemben a kiesés elkerüléséért küzd, vendégként a szezonban nyolc meccséből ötöt elveszített, míg egy döntetlen mellett kétszer nyert. A FTC legutóbb Pakson 4-0-ra győzött, a fővárosiak hármas nyerő szériában vannak a Tolna megyeiekkel szemben, ezeken 10-0 a gólkülönbség a javukra. A Paks legutóbb 2017 áprilisában győzte le az FTC-t, vendégként viszont 2016 novembere óta nem nyert ellene, bár azt követően háromszor ponttal távozott a Groupama Arénából.

A 17. körben két rangadót is rendeznek, a MOL Fehérvár a Honvédot látja vendégül, míg a DVSC az Újpestet fogadja. Ami pedig a további programot illeti, a Mezőkövesd a Kisvárda ellen erősítheti meg a dobogós helyét, az Kaposvár a Puskás Akadémia ellen kezdheti meg a felzárkózást, míg a Zalaegerszeg és a Diósgyőr fontos csatát vív a bennmaradásért folytatott harcot illetően.

A 17. forduló programja (01.25):

14.55: FTC-Paks
17.00: MOL Fehérvár-Honvéd
17.00: Mezőkövesd-Kisvárda
17.00: ZTE-DVTK
17.00: Kaposvár-Puskás Akadémia
19.00: DVSC-Újpest

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista