Vágólapra másolva!
Egészen elképesztően indult a norvég Erling Braut Haaland dortmundi pályafutása, mert a fiatal norvég futballista mesterhármassal mutatkozott be a Borussiában. Ez nem egyedi teljesítmény, korábban másoknak is sikerült. Az már más kérdés, hogy a Haalandhoz hasonló produkcióval kezdő játékosok közül sokan az ismeretlenség homályába vesztek.

2019. május 30: Norvégia-Honduras 12-0. Ugyan nem mindennapi eredmény, de túlzás azt állítani, hogy a világ felkapta a fejét arra az U20-as focimeccsre.

Pedig ez egy csoportmérkőzés volt a világbajnokságon a legjobb 16 közé jutásért. Ami miatt a lublini stadionban jelen lévő 5646 nézőn kívül utólag sokaknak érdekessé vált az a találkozó, az a gólszerzők listája:

  • Haaland, 7. perc
  • Haaland, 20. perc
  • Östigard, 30. perc
  • Haaland, 36. perc
  • Haaland, 43. perc
  • Hauge, 46. perc
  • Haaland, 50. perc
  • Haaland, 67. perc
  • Haaland, 77. perc
  • Markovic, 82. perc
  • Haaland, 88. perc
  • Haaland, 90. perc

Egy mérkőzésen kilenc gólt szerzett Erling Braut Haaland. Ez még a norvég utcák-terek bajnokságában is megsüvegelendő, jár érte egy pohár kóla. Arról nincs információ, hogy ezért a világbajnoki kilenc gólért hány üveg üdítőt kapott a norvég tini, de az biztos, hogy

a világhírű energiaital-gyártó cég salzburgi csapatánál elégedetten konstatálták, hogy nem kötöttek rossz üzletet, amikor 2019 elején magukhoz csábították.

Akkor még csak 18 éves volt, de a képzeletbeli naplója „felnőtt mérkőzéseim" rovatába már írhatott egy-két dolgot. Ugyanis már 15 évesen a Bryne másodosztályú felnőtt csapatában kulcsembernek számított. 16 évesen az első osztályban szerepelt a nemzetközi színtéren sem ismeretlen Molde csapatában.

Erling Haaland (fehér mezben) itt még a Molde játékosaként a Zenit elleni mérkőzésen Forrás: Sputnik/Alexander Galperin

Éppen csak elmúlt 17, amikor már gólt is szerzett felnőtt bajnokin, és még nem volt 18, amikor mesternégyest ért el az SK Brann ellen. 50 norvég első osztályú találkozón 29-szer volt eredményes. A tavalyi naptári évet a Salzburgnál töltötte, 16 találkozón 17-szer talált az ellenfelek kapujába. Az ősszel a Bajnokok Ligájában nyolc gólt szerzett.

Soha ilyen teljesítményre nem volt képes tinédzser!

Első BL-meccsén rögtön mesterhármast szerzett! Ilyen év után kicsit sem meglepő, hogy a Bundesligából megkeresték. Ám furcsa, hogy nem a Salzburggal azonos főszponzorral rendelkező Leipzigtől, hanem annak egyik legnagyobb riválisától, a Borussia Dortmundtól.

A bajnoki címért harcoló BVB vezetőit és szurkolóit néhány perc alatt meggyőzte a norvég: a hétvégén alig több mint 20 perc alatt mesterhármast szerzett új csapatában. Úgy tűnik, ez a védjegye.

Kétgólos hátránynál lépett pályára, és a végén két góllal nyert új csapata.

Nemcsak ezzel a lenyűgöző teljesítménnyel szerzett magának több százezer új rajongót, hanem a mérkőzés utáni mondataival is."Nem változott semmi, ugyanaz a srác vagyok, aki a találkozó előtt voltam" – mondta szerényen. Sikeres honfitársa, Rune Bratseth, aki hét szezon során 230 Bundesliga-meccset játszott a Werder Bremenben, örült az új sztár mondatainak:

A nyár elejéig még tizenéves norvég fiú jövője még csak sejthető, de azok pályafutását, akik szintén mesterhármast szereztek első Bundesliga-meccsükön, pontosan ismerjük.

Az első ilyen tettet természetesen az első szezonban vitte véghez egy német focista. Engelbert Krausnak hívják, és ugyan nem túlzottan ismert, ám kilenc alkalommal szerepelt a német válogatottban, többek között az 1962-es vb-n is.

A 10. fordulóban hajtotta végre ezt a történelmi cselekedetet, amikor az 1860 München 7-1-re ütötte ki a Saarbrückent.

Az NSZK válogatottja az 1962-es chilei világbajnokságon. A guggoló sorban, balról a második Engelbert Kraus, aki a Bundesliga történetének első mesterhármasát lőtte bemutatkozó meccsén Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Gutberlet

A második ilyen bravúrt 10 évvel később Hermann Ohlicher produkálta. A Stuttgartban 10 szezon során 318 meccsen pályára lépő játékos a Schalke elleni 3-0 alkalmával mutatkozott be ilyen módon a mezőnynek.

Hermann Ohlicher (a labdával) a Bundesliga történetének második olyan játékosa volt, aki első meccsén mesterhármast szerzett Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Kraus esetében érthető, hogy 29 évesen debütált, hiszen ő azért volt újonc, mert a Bundesliga is az volt. Ohlicher meg későn érő típus volt, ezért játszotta első meccsét 23 évesen. Ám Olaf Marschall a történelem és a politika miatt játszotta első Bundesliga-találkozóját 27 évesen. Ugyanis ő NDK-állampolgárnak született, és a szocializmus bukásáig a kelet-német bajnokságban volt kénytelen szerepelni.

A szabad világ eljövetele után pedig Ausztriába szerződött.

Így csak 1993-ban mutatkozhatott be a Bundesligában, egy olyan csapatban, a Dresdenben, mely a volt NDK területén játszott. És a dolog pikantériája, hogy egy másik volt NDK-s csapat otthonában szerzett mesterhármast. Ám ez a VfB Leipzig-Dynamo Dresden találkozó már a Bundesliga történelemkönyvében keresendő.

Olaf Marschall (fehér mezben), aki egykori NDK-s futballistaként került át a Bundesligába. Segített neki a történelem Forrás: AFP/Rene Jean

A 4-szeres NDK- és 13-szoros NSZK-válogatott focista, aki részt vett az 1998-as vb-n is, 1993-ban az első fordulóban mutatkozott be három góllal. Máig utolsó német játékosként.

Az első külföldi 2001-ben a tavaszi nyitófordulóban mutatkozott be három góllal. Adhemarnak hívták a brazilt, a Stuttgartban játszott, de nem volt egy korszakos zseni. Nagyszerű belépője ellenére sem tudott másfél szezonnál tovább maradni a Bundesligában. Futballista karrierje során ez a másfél év így is csúcsnak számít, mert összesen 13-szor váltott klubot élete során. A Stuttgart volt az egyetlen európai csapata, de ő a 14 „európai focis" klubján kívül az „amerikai fociban" is próbálkozott.

A Stuttgartban is megforduló brazil Adhemar, aki 2001-ben mutatkozott be mesterhármassal a német bajnokságban Forrás: DPA/AFP/Bernd Weissbrod

A Tampa Bay Buccaneersnél a próbákon fényesen teljesített, 10 kísérletből 9-szer eredményesen rúgott 50 yardról.

Mindenképpen le akarták igazolni rúgónak a csapathoz, de mivel elhúzódott a munkavállalási engedélyének beszerzése, a családja miatt inkább hazaköltözött. Így nemcsak a soccerben, de az NFL-ben sem alkotott maradandót.

Akárcsak a cseh Martin Fenin, aki a 2007-2008-as szezon téli szünetében érkezett a Frankfurthoz. Berlinben, a Hertha ellen a találkozó mindhárom gólját ő szerezte, majd a következő meccsén is betalált. Majd legközelebb a zárófordulóban volt eredményes, holott végigjátszotta a tavaszt.

Nem volt jó focista.

Erre utóbb a Frankfurt szurkolói is rájöttek, mert a következő szezonban ötször tudott eredményes lenni, aztán kétszer, végül egyszer. Az egyenes vonalú egyenletes zuhanást három és fél szezonon át tolerálták az Eintrachtnál, de mivel jól beszélt németül, maradt az országban. A Cottbusszal úgy esett ki a másodosztályból, hogy ott alig játszott, végül a harmadosztályú Chemnitz kispadján fejezte be ígéretesen induló németországi pályafutását.

Ebben a különleges csoportban messze a legtöbbre Pierre-Emerick Aubameyang vitte. A gaboni focista 24 évesen robbant be a Bundesligába Haalandhoz hasonlóan Augsburgban.

Pierre-Emerick Aubameyang a Dortmund színeiben szintén Augsburgban szerzett élete első Bundesliga-meccsén mesterhármast Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Seeger

Eddig ő hagyta a legmélyebb nyomot a mesterhármassal debütálók közül. Négy és fél éven keresztül meghatározó focistája volt a Dortmundnak.

98 góljával a nem éppen sikertelen klub történetének ötödik legeredményesebb gólszerzője.

A 2016-2017-es szezonban 31 találattal a Bundesliga gólkirálya lett.

Erling Haaland első Bundesliga-meccsén szerzett három gólt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Puchner

Haalandnak elvileg ugyanennyi ideje, vagyis négy és fél éve lesz Dortmundban. A bemutatkozása zseniálisan sikerült.

Nagy kérdés, hogy a hasonló módon berobbanók közül vajon kinek az útját követi?

Erre a választ még csak sejteni sem lehet, de biztos, hogy már miatta is érdemes lesz nézni a vele komoly bajnokesélyessé váló Dortmund mérkőzéseit.