Ezzel a beszéddel köszön el a futballtól dr. Mezey György

- Horizontal
Videoton players toss their coach Gyorgy Mezey in the air after they won the Hungarian football Championship over Kaposvar on May 11, 2011. Thousands of people celebrated the team's first championship win in the last 70 years. AFP PHOTO / FERENC ISZA (Photo by FERENC ISZA / AFP)
Vágólapra másolva!
A csütörtök esti Sportcsillagok Gáláján a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját vehette át dr. Mezey György, akinek vezetésével a magyar labdarúgó-válogatott 1986-ban kijutott a mexikói világbajnokságra. A nemzeti tizenegy azóta nem járt vb-n. Mezey pénteken délelőtt az Origónak küldte el azt az írást, amellyel elköszön a labdarúgástól. Mi most ezt szöveghűen, változtatás nélkül adjuk közre, egyben megköszönve minden magyar futballszurkoló nevében azt a munkát, amelyet a mesteredző végzett.

Tisztelt hölgyeim ès uraim!
Kínos töprengés után jutottam el a nyilvánvaló igazsághoz: életmû díjat nem ùjszülötteknek osztogatnak. Ez a díj nem az előttünk álló életpályához ad segítséget, hanem lezàr valamit.

Ezèrt ki kell àllni ès megköszönni.

Erőt, kitartást utamon, megtörhetetlen hitem adott. Hitem a magyar sport erejében, a magyar labdarúgás èrtèkèben!

Amit olimpiai - és világbajnokaink, futballistáink, edzőik, vezetőik, a kezdetektől alkottak, az egyedüláló a sporttörténelemben.

Schlosszer, Sàrosi, Orth a legendás játékos elődök sora közül néhány.

Az 1938-as világbajnoki döntőt Magyarország és Olaszország játszotta Párizsban. A döntőt megelőző években az olasz csúcs bajnokság, a Serie A 16 csapatából tizenkettőnél magyar edző működött! Mondhatni, hogy a döntőre magyar edzők készítették fel a két ország válogatottját.

Az edzőfenomén Gutmann Béla a Benficával kétszer nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját! Magunkénak tudhatjuk a világ legismertebb futballistáját Puskás Ferencet. Társa volt a futballjáték legelegánsabb mozgású játékosa Bozsik József. Európa legjobbjaként követte őket az Aranylabda-díjas Albert Flórián. Sokan emlékeznek Mészöly Kálmánra, ahogy felkötött karral harcolt a brazilok elleni győztes csapatban. És akik őket pályára küldték: Sebes, Bukovi, Lakat, Baróti, Illovszky. Nagy edzők, kapitányok! Világválogatottunk is van, Détári Lajos. Nyilasi és Törőcsik, a magyar futball klasszikus neveltjei. Minden bennük van, amit a magyar futballról tudni lehet! Gera eleganciája, Bozsik öröksége. És már jön Szoboszlai. Csak elrontani lehet! Ha békén hagyják, óriási pályát futhat be. A példák emlïtése soha nem lehet teljes!

Hitemet tőlük örököltem, tudásom tőlük kaptam! Ès ami esetemben a legfontosabb, hogy sportágam tanított meg a munkakedvet, tartást adò, bizakodással teli élet legalapvetôbb törvènyère: Gyôztes csak az lehet, aki veszíteni is tud!

Jò èrzèssel, büszkèn, hittel teli futballedzôkènt fogadom a megtisztelô díjat.

Köszönöm mindenkinek aki ehhez hozzásegített!

Mindenekelőtt családomnak és társaimanak. Mohácsi doktornak, Sándor Imrének, akik már nem lehetnek közöttünk. Futballunkért mindent feláldozni képes vezetőtársaimnak, Balázs Andrásnak és Jakab Gábornak. Egervári Sanyinak, aki hosszú évekig kispadtársam volt, és aki tovább emelte a szakmai lobogót, kiemelkedő munkát folytatva. Köszönöm a csodás történelmi múltú - ezért mindíg is reményteljes jövőjű - magyar labdarúgásnak!

Dr. Mezey György