Csillagászati összegre pereli a WADA-t a Liverpool korábbi focistája

Borussia Dortmund vs FC Liverpool EUROPA LEAGUE FOOTBALL SQUARE FORMAT
Liverpool's Mamadou Sakho in action during the UEFA Europa League quarter final soccer match between Borussia Dortmund and FC Liverpool in Dortmund, Germany, 07 April 2016. Photo: INA FASSBENDER/dpa
Vágólapra másolva!
A jelenleg a Premier League-ben szereplő Crystal Palace-ben focizó Mamadou Sakho 13 millió fontra (kb. 4,7 milliárd forint) pereli a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA).

A 29 éves, 29-szeres francia válogatott focista egy 2016-ban elvégzett doppingellenőrzés hibás eredménye miatt fordulna bírósághoz. Sakhót 2016. március 17-én a Manchester United elleni, 1-1-re végződő Európa-liga-nyolcaddöntő mérkőzés után ellenőrizték, és szervezetében a higenamine nevű zsírégető szert mutatták ki. A WADA határozata alapján áprilisban az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) harminc napra felfüggesztette Sakho játékjogát, majd júliusában törölte az eltiltást, mert kiderült, hogy a WADA-nál nem is a szerepel tiltott szerek listáján a diétás étrendkiegészítőben található higenamine.

Mamadou Sakho úgy érzi, kibabrált vele a WADA Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

Sakho azonban így pont lemaradt a Liverpool Sevilla elleni El-döntőjéről, és véleménye szerint ezért kellett kihagynia a 2016-os francia rendezésű Európa-bajnokságot is, és ahhoz is köze lehetett az ügynek, hogy a következő szezonban egyre kevesebb lehetőséghez jutott a Poolban, majd 2017 januárjában kölcsönadták a Crystal Palace-nek, amelyik nyáron végleg meg is vásárolta.

"Habár (a Crystal Palace) egy elismert klub, de nem egy Liverpoolhoz hasonló, világszerte elismert egyesület, amelyik növeli egy játékos értékét" – fogalmazott a Sakhót képviselő ügyvéd, Stuart Ritchie.