Előny a magyar csapatoknál az El-visszavágókon

TAKÁCS Tamás, DVSC
Az első félidőben mindkét csapatnak voltak helyzetei
Vágólapra másolva!
A MOL Fehérvár, a Debrecen és a Budapest Honvéd is kedvező helyzetből várja az esti visszavágókat a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában. Utoljára 1997-ben fordult elő, hogy valamennyi kupacsapat győzelemmel kezdte szereplését a nemzetközi sorozatban.

A legmagabiztosabb győzelmet a sorozatban tavaly főtáblás, Magyar Kupa-győztes Fehérvár aratta múlt héten, ráadásul idegenben: 5-1-re verte a montenegrói bajnokságban bronzérmes FK Zetát. A magyar bajnoki ezüstérmes együttes 20 órától Felcsúton fogadja riválisát, mely gyakorlatilag csak csodának köszönhetően juthat tovább.

Felcsúton az eddiginél is jobb játékra készülnek

Marko Nikolics vezetőedző szerint ugyanakkor még semmi sem dőlt el, hiába a jelentős előny.

„Jó eredményt értünk el az első meccsen, nyilván esélyesként várjuk a visszavágót, de

Ellenfelünk valószínűleg már csak a saját büszkesége miatt is motiváltabb lesz, mint az odavágón, van is néhány tehetséges fiatal labdarúgójuk, de természetesen szeretnénk két győzelemmel továbbmenni. A DAC elleni edzőmérkőzésen és a podgoricai selejtezőn jó játékot láttam a csapattól, de természetesen van néhány részlet, amiben még javulnunk kell.

Az edzéseken ezen dolgoztunk, hogy jobb játékot tudjunk mutatni.

Mindenki sajnálja a csapatnál, hogy nem tudunk Sóstón játszani, vártuk már, hogy európai találkozón léphessünk pályára otthon, de a klubon kívül álló okok miatt ez egyelőre nem valósulhat meg. Nekem ez személyszerint már 24. európai találkozóm a Vidi kispadján, de ezek egyike sem Fehérváron volt, emiatt nyilván nem vagyok boldog, de a Zeta ellen most Felcsúton kell megoldanunk az előttünk álló feladatot" - hangzott el a fehérváriak szerdai sajtótájékoztatóján, melyen Ivan Petrjak szerepe, valamint a második selejtezőkör is szóba került.

Juhász Rolandék (jobbra) majdnem hazai pályán játszhatnak Forrás: Adam Cuhorka

„Ivan Petrjak kétségkívül egy remek labdarúgó, úgy látom hamar beilleszkedett a keretbe. Arról, hogy a kezdőben kap-e szerepet, nem szeretnék egyelőre beszélni, majd a mérkőzés előtt kiderül mindenki számára. A második körrel nem szeretnék egyelőre foglalkozni, 0-0 lett az első mérkőzés, majd kiderül melyik a jobb csapat – ha továbbjutunk, nem számít számomra, hogy a Vaduz vagy a Breidablik lesz-e az ellenfelünk. De fél szemmel már figyelünk a jövőre, ezért egyik asszisztensem el is utazott megtekinteni a párharc visszavágóját" - írja honlapján a MOL Fehérvár.

A Debrecen egy gólt sem kapott

A Debreceni VSC és a Budapest Honvéd egyaránt vendégként lép pályára a visszavágón, de jelentős előnye birtokában mindkét csapat esélyes a továbbjutásra. Az NB I-ben harmadik helyen zárt hajdúságiak egy hete gólt sem kaptak az albán ezüstérmes Kukesitől, és 3-0-s előnnyel utazhatnak az elbasani mérkőzésre, amely ugyancsak 20 órakor kezdődik.

Herczeg András vezetőedző nehéz meccsre számít, mint mondja, az előny ellenére sincsenek biztonságban.

"A Kukësi nagyon jó csapat, jó labdarúgókból áll, az első meccsen is tudtak nehéz pillanatokat okozni nekünk."

Pávkovics Bence, a DVSC játékosa az edzés után bizakodóan nyilatkozott a Loki TV-nek:

"Jól felkészültünk belőlük, de nem szabad kiindulni az első meccsből.

Jó volt az edzés, jó a pálya, a labdát picit szokni kell, kicsit más, mint amivel eddig találkoztunk, de nekünk a játékra kell fókuszálnunk.

Arra számítunk, hogy jönniük kell, gólokat kell szerezniük. Ez ellen jó védekezéssel készültünk, amikből remélhetőleg támadásokat viszünk majd végig."

Jó védekezésből készül támadásokra a Loki Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Honvédnak a műfűre is figyelnie kell

A Honvéd a hétszeres litván bajnok Zalgiris Vilniusszal küzd, az ellenfél tavaly a harmadik körig menetelt az El-selejtezőben, a magyar csapat pedig szeretné megakadályozni, hogy ez idén is sikerüljön. A DVSC-hez hasonlóan a kispestiek is három gólt szereztek az első találkozón, de mivel a litvánok is betaláltak egyszer, óvatosnak kell lenniük, hogy az idegenbeli gól nehogy gondot okozzon a végelszámolásnál. A vilniusi összecsapás 19 órakor kezdődik, műfüves pályán, amit Djordje Kamber csapatkapitány szerint nem okozhat problémát a csapatnak, hiszen amíg a Bozsik Stadionban gyakorolt a csapat (tavaly novemberig), addig többször is megfordult az együttes a műfüves pályán.

A kispesti Gazdag Dánielt (balról második) ünneplik csapattársai, aki 11-esből gólt lőtt a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában játszott Budapest Honvéd - Zalgiris Vilnius meccsen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Ahogy az első mérkőzés előtt is mondtuk, a Zalgirisnél javában tart a bajnokság, lendületben vannak, mi pedig kemény edzésekkel a hátunk mögött érkeztünk a kupapárharcra.

– hangsúlyozta Djordje Kamber a Budapest Honvéd honlapjának beszámolója szerint.

A kispestiek vezetőedzóje, Giuseppe Sannino egyértelműen a továbbjutásért utazott Litvániába:

"Az első mérkőzésen két hasonló tudású csapat játszott, és bár mi nyertünk, a visszavágón még nagyobb koncentrációra lesz szükség.

Szomorú vagyok, hogy Mohamed Mezghrani után Kovács Nikolasz is megsérült, csütörtökön majd kiderül, hogy ki játszik a helyükön, de bárki is lép pályára, mind a tizenegy játékos készen áll majd a mérkőzésre, s arra, hogy kiharcoljuk a továbbjutást" - mondta a Budapest Honvéd vezetőedzője.

A főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerni.

A csütörtöki magyar érdekeltségű program (zárójelben az első meccsek eredménye):

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, visszavágók:
Zalgiris (litván)-Budapest Honvéd, Vilnius 19.00 (1-3)
Kukesi (albán)-Debreceni VSC, Elbasan 20.00 (0-3)
Fehérvár FC-Zeta (montenegrói), Felcsút 20.00 (5-1)