A BL-döntő és a PL-rekord is kevés volt az év játékosa címhez

fbl Horizontal
Liverpool's Senegalese striker Sadio Mane (C) celebrates scoring his team's third goal with Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah (R) during the English Premier League football match between Liverpool and Arsenal at Anfield in Liverpool, north west England on December 29, 2018. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Azt hittük, Szenegál azon országok közé tartozik, ahol előzetesen borítékolható, hogy ki kapja az év legjobb futballistájának járó elismerést. Nos, tévedtünk.

Azt egy percig sem mondjuk, hogy Kalidou Koulibaly, a Napoli középső védője érdemtelenül lett 2018 legjobb szenegáli focistája, de azért egy kicsit megemeltük a szemöldökünket, amikor szembejött velünk a szövetség által kiadott hír:

A remek játékos 2014 óta erősíti a campaniai csapatot, ez idő alatt 174 mérkőzésen 8 gólt szerzett a Napoli mezében. 2018-ban bajnoki ezüstérmet nyert a Serie A-ban, negyeddöntőbe jutott az Olasz Kupában, a nemzetközi porondon pedig a BL-csoport 3. helyén végezve, végül az Európa-ligában a legjobb 32 között búcsúzva zárták az idényt. Koulibaly az elmúlt napokban az Inter elleni bajnokin őt ért rasszista támadás miatt került be a hírekbe.

Ez sem rossz, de azért nehezen összevethető Sadio Mané teljesítményével. A Liverpool támadója csapatával ugyan csak a 4. helyen zárt a Premier League-ben, ugyanakkor parádés menetelés végén bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, a sorozatban pedig Cristiano Ronaldo mögött – holtversenyben két klubtársával, Roberto Firminóval és Mohamed Szalahhal – 10 góllal a góllövőlista második helyén zárt, többek között a döntőben is ő lőtte az angol csapat egyetlen gólját, és persze a BL-döntők történetének első szenegáli gólszerzője lett.

Egyiptomban bezzeg nem volt kérdés Szalah győzelme Forrás: AFP/Paul Ellis

Emellett áprilisban megdöntötte Demba Ba 43 gólos rekordját, azóta ő a PL-történtének legeredményesebb szenegáli játékosa. És a jelenlegi szezonban sem húzta be a féket, 25 meccsen 9 gólnál jár. De most ez sem volt elég.