Ibrahimovic egymaga elintézte a továbbjutást

Zlatan Ibrahimovic, foci
Sweden's forward and team captain Zlatan Ibrahimovic celebrates after scoring his second goal during the Euro 2016 second leg play-off football match between Denmark and Sweden at Parken stadium in Copenhagen on November 17, 2015. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Nem történt meglepetést az utolsó két Európa-bajnoki pótselejtezős párharcban, Magyarország és Írország után a visszavágót egyaránt előnnyel kezdő Svédország és Ukrajna harcolta ki a továbbjutást. A svédek 2-2-t játszottak Dániával, míg Ukrajnának a hazai 2-0-s siker után egy 1-1-es döntetlen is belefért Szlovéniában.

Eredmény, Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:
Dánia - Svédország 2-2 (0-1)
gól: Y. Poulsen (81.), Vestergaard (90.), illetve Ibrahimovic (19., 76.)
továbbjutott: Svédország 4-3-as összesítéssel

Nagy reményekkel várta a hazai, Svédország elleni Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóját a dán labdarúgó-válogatott, hiszen az első mérkőzésen Emil Forsberg és Zlatan Ibrahimovic góljaira Nicolai Jörgensen a 80. percben válaszolni tudott.

"A vereség sohasem örömteli, de elégedett vagyok az első meccs eredményével" - nyilatkozta akkor Morten Olsen, a dánok szövetségi kapitánya, aki kiesés esetén utolsó mérkőzésén ült volna a hazai kispadon.

Zlatan Ibrahimovic két gólja mindent eldöntött Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, a 6. percben Poulsen közeli lehetőségébe Kallström valahogy belekotort, és a labda a saját lécén csattant, végül a lecsorgó labdát a svéd védők kivágták.

A vezetést azonban nem sikerült megszereznie a hazaiaknak, a 19. percben Kallström jobb oldali szögletét Ibrahimovic kissé suta, de kétségkívül váratlan mozdulattal a kapu jobb oldalába lőtte (0-1).

Sőt, nyolc perc múlva ismét a PSG sztárja került ziccerbe, de lövését ezúttal Schmeichel védte.

Szünet után folytatódott a hazaiak meddő mezőnyfölénye, és az első félidő kapufája után ismét a szerencse mentette meg a svédeket a góltól: a 72. percben Eriksen közeli lövése már a jobb sarok felé tartott, de a labda Larsson lábain még megpattant, és a háló helyett a tehetetlenül álló Isaksson kapus mellére pattant.

Svédország ott lesz az Eb-n Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A meccs a 76. percben dőlt el, amikor Ibrahimovic 26 méteres szabadrúgása a bal sarokba suhant (0-2). Ugyan öt perccel később még Durmisi bal oldali beadását Yussuf Poulsen a kapuba bólintotta (1-2), majd Vestergaard is fejelt egy gólt, innen már nem volt visszaút.

A 2-2-es döntetlen azt jelentette, hogy Svédország 4-3-as összesítéssel kiharcolta az Eb-részvételt.

Eredmény, Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:
Szlovénia - Ukrajna 1-1 (1-0)
gól: B. Cesar (11.), illetve Jarmolenko (90+7.)
piros lap: Brecko (90+2., Szlovénia)
továbbjutott: Ukrajna 3-1-es összesítéssel

A negyedik párharcot az ukránok kezdhették nyugodtabban, de a hazai 2-0-s győzelem biztonságérzete 11 perc után elillant, Birsa jobb oldali beadásába Bezjak belecsúsztatott, Cesar pedig közelről nem hibázott (1-0).

Ukrán részről csak Konopljanka volt veszélyes, de a második félidő elején megeresztett löketét Handanovic bravúrral védte.

Ukrajna kibrusztolta a továbbjutást Forrás: AFP/Jure Makovec

Aztán a 74. percben Cesar fejében volt a meccsegál, de egy szöglet utáni próbálkozását Pjatov bravúrral ütötte ki. A hajrában a rugdosódásé volt a főszerep, Szlovénia végül emberhátrányban fejezte be a mérkőzést, Ukrajna pedig a 97. percben (!) egy kontrát még értékesítve egyenlített, így 3-1-es összesítéssel kiharcolta a továbbjutást.