Vágólapra másolva!
A Tito Vilanova betegsége miatti interregnum a Barcelonánál nem példa nélküli, hasonlóan drámai helyzettel mások is szembesültek. Gérard Houllier kis híján belehalt egy rangadóba, Graham Souness fittyet hányt az orvosokra, Johan Cruyffot a nyalóka mentette meg. A Barca számára biztató, hogy a vészjósló események után rendre jó eredmények jöttek.

Tito Vilanova a sikeres műtétje után már hazatérhetett a kórházból, és így a televízión keresztül otthon nézhette, amint a csapat segítője, Jordi Roura irányításával simán legyőzi a Real Valladolidot. Egyelőre nem tudni, hogy Vilanova mikor állhat ismét munkába, de a klubvezetés nem keres új edzőt, a jelenlegi helyzetet csak átmenetinek tekintik.

A katalán Dream Team a bajban született

A helyzet sajnos nem új Barcelonában, hiszen korábban is előfordult, hogy edzőjük betegség, illetve műtét miatt egy ideig nem ülhetett le a kispadra. Johan Cruyff négy hónapot hagyott ki azt követően, hogy 1991 februárjában megoperálták a szívét. A holland korábban láncdohányosként még a kispadon sem hagyta abba a pöfékelést, újabb rizikófaktorral terhelve a stressztől amúgy sem mentes életét. Amíg ő a kórházban feküdt, addig segítője, Carles Rexach irányította a csapatot, mégpedig remekül.

Jellemző példa, hogy amikor a Barca 1991 márciusában a mesternégyest szerzett Hriszto Sztoicskov vezérletével 6-0-ra győzött Bilbaóban, Rexach azt üzente a kórházba: "Ne aggódj, Johan, a gépezet tökéletesen működik".

Forrás: AFP/Josep Lago
Cruyffnak volt ereje letenni a cigarettát

Így is volt, a csapat végül magabiztosan nyerte meg az aranyérmet, és a KEK-ben is bejutott a fináléba, ahol ugyan kikapott a Manchester Unitedtől, ám a bajnoki elsőség mindent feledtetett. Megszületett a Dream Team, amely a következő idényben már Cruyff irányítása alatt lett Európa legjobbja.

Az egykori világklasszis pedig leszokott a cigiről, még egy dohányzásellenes kampányban is részt vett, és innentől kezdve már nyalókával a szájában izgult a mérkőzéseken.

Houlliert majdnem elvitte a Leeds elleni csata

A Liverpoolnak is két alkalommal kellett nélkülöznie vezetőedzőjét operáció miatt. Graeme Sounesst az 1992-es FA-kupa-elődöntőt követően műtötték, a Portsmouth elleni mérkőzésen szervezete már nem bírta tovább az izgalmakat.

Az újrajátszás során Ronnie Moran ült a kispadon, akárcsak a szezon utolsó hét bajnokiján, de a Sunderland elleni fináléban Souness már ismét ott volt a pálya szélén, az orvosok határozott tanácsai ellenére. Láthatóan nem volt teljesen egészséges, és még a góloknál sem ugrott fel, de jelenléte a játékosok szerint nagyon sokat számított.

Gérard Houllier szintén a Liverpoolnál dolgozott, amikor 2001 októberében, a Leeds United elleni rangadó szünetében mellkasi fájdalmakra panaszkodott. Természetesen azonnal kórházba vitték, ahol kiderült, hogy életmentő szívműtétre van szüksége.

Az operáció, amelynek során az aortáját preparálták, közel 11 órán keresztül tartott. Távollétében segítője, a klub korábbi játékosa, Phil Thompson irányította a csapatot, mégpedig remekül. Houllier március végén, öt hónapos kihagyást követően tért vissza, és még két évig maradt az Anfielden.

www.globalsoccerapp.com