Vágólapra másolva!
Közös brit labdarúgócsapat fog szerepelni a jövő évi londoni olimpián, jelentette be a Brit Olimpiai Bizottság kedden, a skót és a walesi szövetség vezetői azonban tiltakoznak, azt állítják, semmilyen megállapodást nem írtak alá, és nem is szeretnének szerepet vállalni a közös olimpiai csapatban.

Kedden a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) bejelentette, hogy az angol, a walesi, az északír és a skót labdarúgó-szövetség között megszületett a megállapodás, így nincs akadálya, hogy Londonban közös brit csapat szerepeljen.

A BOA szerint az egyezség a női együttesre is vonatkozik, amely először vesz részt ötkarikás játékokon, míg a férfiaknál 52 év után lesz ismét egyesített válogatott.

A hurráhangulat azonban nem teljes, legalábbis a Guardiannek nyilatkozó skót és walesi sportvezetők szerint a hátuk mögött történt a bejelentés.

"Fogalmam nincs, milyen megállapodásról beszélnek, én semmi ilyenről nem tudok, és nem is szeretnénk részt venni a tornán" - nyilatkozta George Peat, a skót szövetség elnöke.

Ugyanígy vélekedett walesi kollégája, Phil Pritchard is, aki dühöngött, hogy az angol FA a többi szövetség háta mögött nyilatkozott, miközben erre semmilyen felhatalmazása nem volt.

"Nem vagyunk részesei semmilyen megállapodásnak, Walest senki sem képviselte ezeken a megbeszéléseken."

Az Egyesült Királyság csapata egészen az 1972-es tornáig rendszeresen indult az olimpián, illetve a selejtezőkön. Az 1908-as és az 1912-es aranyérmet a brit együttes nyerte meg, bár az utóbbi viadalon a csapat elnevezése angol válogatott volt - és gyakorlatilag az Egyesült Királyság színeiben mindig is csak angol játékosok szerepeltek az olimpián.

Az együttest a többi szövetség beleegyezésével rendre az Angol Labdarúgó Szövetség, az FA állította össze, mégpedig amatőrökből - hiszen az olimpián profi státuszú sportolók nagyon sokáig nem léphettek pályára. A brit válogatott utoljára az 1960-as római olimpiára jutott ki (akkor Tajvant 3-2-re legyőzte, 1-1-et játszott Olaszországgal, és 4-3-ra kikapott Brazíliától), utolsó hivatalos mérkőzését pedig az 1972-es torna előtt játszotta, amikor is a selejtezőben Bulgáriától szenvedett vereséget.