Vágólapra másolva!
A következő olimpiai játékokra Londonban került majd sor, és a helyszínnek köszönhetően Nagy-Britanniában ismét egyre gyakrabban foglalkoznak azzal a lehetőséggel, hogy az ország közös futballcsapattal induljon a tornán. A brit olimpiai válogatott létrehozása nagy vitákat váltott ki az Egyesült Királyágban, és ha indul is majd ilyen csapat az ötkarikás játékokon, akkor az valószínűleg csak angol játékosokból áll majd.

A Brit Olimpiai Szövetség hatalmas sikerként könyvelte el, hogy London kapta meg a 2012-es ötkarikás játékok rendezési jogát, és a szervezet érthető módon azt szeretné, hogy a brit csapat minél eredményesebb legyen.

Az egyéni sportágakkal az indulás szempontjából nincs is probléma, a csapatsportoknál azonban az Egyesült Királyságban a négy nagy országrésznek (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország) külön válogatottja van, és értelemszerűen ezekben a sportágakban nem indul brit csapat az olimpiákon. A 2008-as, pekingi játékokon mindössze egyetlen csapatsport, a női gyeplabda volt, amelyben brit csapat is szerepelt.

A hazai rendezésű olimpiának köszönhetően azonban a többi csapatsportágban is megindult a közös válogatott szervezése, és nem is halad rosszul. Kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában is sikerült megegyeznie az egyes tagszövetségeknek arról, hogy közös csapatot indítanak majd Londonban, a futballban azonban korántsem ilyen egyszerű a helyzet - pedig a legnépszerűbb sportág képviselői alighanem még több nézőt vonzanának, és így növelnék az olimpia körüli felhajtást Nagy-Britanniában.

Pedig a brit futballválogatott nagyon sokáig létező entitás volt, éppen az olimpia miatt, és az Egyesült Királyság csapata egészen az 1972-es tornáig rendszeresen indult a viadalon, illetve a selejtezőkön. Az 1908-as és az 1912-es aranyérmet a brit együttes nyerte meg, bár az utóbbi viadalon a csapat elnevezése angol válogatott volt - és gyakorlatilag az Egyesült Királyság színeiben mindig is csak angol játékosok szerepeltek az olimpián.

Az együttest a többi szövetség beleegyezésével rendre az Angol Labdarúgó Szövetség, az FA állította össze, mégpedig amatőrökből - hiszen az olimpián profi státuszú sportolók nagyon sokáig nem léphettek pályára. A brit válogatott utoljára az 1960-as, római olimpiára jutott ki, utolsó hivatalos mérkőzését pedig az 1972-es torna előtt játszotta, amikor is a selejtezőben Bulgáriától szenvedett vereséget.

Forrás: Getty Images

A brit olimpiai válogatott utoljára a római játékokon szerepelt

1974-ben aztán az FA megszüntette a megkülönböztetést a profik és az amatőrök között, és bár innentől kezdve az ötkarikás játékokon immár feloldották a professzionális labdarúgók tilalmát, Nagy-Britannia egyszer sem indított csapatot. A négy országrész korosztályos csapata ugyanakkor rendszeresen szerepelt az U21-es Európa-bajnokságok selejtezőin, ami egyben az olimpia kvalifikációs tornáját is jelenti, és három olyan sorozat is akadt, amikor valamelyik együttes az eredmények alapján kijutott volna az ötkarikás játékokra.

1992-ben és 1996-ban Skócia (utóbbi esetben Magyarország legyőzésével), 2008-ban pedig Anglia lehetett volna ott az olimpiai futballtornán - ha a szabályok erre lehetőséget adtak volna. Az olimpiai szereplés a pekingi torna előtt már komoly vita tárgya volt, köszönhetően annak, hogy az angolok férfi és női válogatottja is kijutott volna a viadalra (a nőknél nincsen korosztályos megkötés, hanem a nagyválogatottak játszanak az olimpián).

A Brit Olimpiai Szövetség eleinte szerette volna elindítani a két csapatot Pekingben, azonban tagállamok futballszövetségei megvétózták mindezt - az északírek eleinte támogatták az ötletet, de később ők is visszatáncoltak, mivel meggyőzték őket a fő ellenző skótok érvei.

A skót szövetség ugyanis attól tart, hogy ha beleegyezik egy közös olimpiai válogatott létrehozásába, akkor előbb-utóbb nem csak az ötkarikás játékokra, hanem minden más viadalra is hasonló csapatot kell majd kiállítania az Egyesült Királyságnak, vagyis megszűnik a skót nemzeti tizenegy.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bár a FIFA elnöke, Sepp Blatter először ígéretet tett arra, hogy a brit tagszövetségek nem veszítik el az előjogaikat egy közös olimpiai válogatott megalapítása után, tavaly márciusban azonban már úgy nyilatkozott, hogy a londoni olimpián egy csupa angol játékosokból álló csapatnak kellene képviselnie a brit színeket.

Decemberben aztán jött az újabb fordulat: a klubvilágbajnokság ideje alatt tartott ülésen a FIFA Végrehajtó Bizottsága áldását adta egy közös brit olimpiai csapatra. A skótok azonban továbbra is ellenzik az ügyet, olyannyira, hogy az egykori szövetségi kapitány, Scott Brown vezérletével egy külön kampányt indítottak "No to team GB" névvel, és ezt az UEFA főtitkára, David Taylor is támogatja - ő korábban a Skót Labdarúgó Szövetség elnöke is volt.

www.global-soccer.eu