Vágólapra másolva!
A bochumi ügyészség szerint manipulálták az eredményt a 2009. április 19-i magyar bajnokin, míg az öt nappal későbbi Újpest-Honvéd találkozón húszezer eurót fizetett a fogadási maffia a számára kedvező eredményért, tudta meg a Népszava.

Volker Talarowski, a bochumi bíróság szóvivője újabb részleteket ismertetett a Népszavával abból a vádiratból, amelyet a tervek szerint február 28-án tárgyal a bíróság.

"Jelenleg négy magyar érdekeltségű találkozó szerepel a vádiratban: a Debrecen-Young Boys UEFA-kupa-selejtező, a Debrecen-Fiorentina Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés, és két magyar bajnoki, a Vasas-Debrecen és az Újpest-Honvéd. A vádirat magyarokat érintő részei a fogadási csalók, Ante Sapina és Mario Cvrtak vallomásaira épülnek. Amelyekkel kapcsolatban elég terhelő bizonyíték áll rendelkezésre, azok kerülnek át a bíróságra" - mondta Talarowski a Népszavának.

Az angyalföldi találkozóról a vádiratban annyi olvasható, hogy a Sapináék által meg nem nevezett játékosok pénzt kaptak azért, hogy nyerjen a Debrecen. A hajdúságiak 3-1-re győztek.

Az Újpest-Honvéd 3-0-ra végződött, Sapináék vallomása szerint húszezer eurót kaptak a név szerint nem említett újpesti futballisták azért, hogy háromgólos különbséggel nyerjenek a házigazdák.

"Itt nyilvánvalóan az ellenfelet is be kellett vonni a csalásba, de több információ egyelőre nem áll rendelkezésünkre" - nyilatkozta a szóvivő a lapnak. "Viszont az is kiderül a vallomásból, hogy ezen a találkozón végül nem nyertek a csalók, a kívánt eredmény elérése ellenére sem. Az újpesti mérkőzés mellett ugyanis kötésben több másik találkozóra is fogadtak, de az egyiken nem a megbeszélt eredmény született."

A bochumi főügyészt, Bernd Bieniossek a Népszavának azt mondta: a jelen állás szerint nem idéznek be magyar játékosokat a február 28-i tárgyalásra, melyen a teljes vádiratot ismertetik.

Az [origo] hétfőn megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát, amely 2009 decembere óta vizsgálódnak a magyarországi bundaügyekben, és eleinte tavaly nyárra ígért konkrétumokat. Megkérdeztük többek között, hogy a nyomozás kiterjedt-e a bochumi vádiratban szereplő debreceni kupameccsekre, illetve hogy mikorra várható a gyanúsítottak megnevezése, kérdéseinkre azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak.